Allt för många kvinnor riskerar att mördas

Vi måste alla öppna våra ögon och tillsammans arbeta för att krossa hedersförtrycket och säkerställa att jämställdheten i Sverige gäller alla, skriver Cecilia Elving och Teija Johanson, Liberala Kvinnor.

I dagarna är det 22 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i ett trapphus i Uppsala. På dessa 22 år borde vi ha kommit betydligt längre, skriver debattörerna.

I dagarna är det 22 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i ett trapphus i Uppsala. På dessa 22 år borde vi ha kommit betydligt längre, skriver debattörerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige2024-01-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna är det 22 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i ett trapphus i Uppsala. Några månader innan hon blev mördad talade Fadime Sahindal i Sveriges riksdag. I sitt tal bad hon oss att inte blunda för hedersförtrycket och sa: ”oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet att både få ha sin familj och det liv man önskar sig”. Mer än 20 år har gått, och det är fortfarande ingen självklarhet. 

I dag är det fortfarande alltför många flickor och kvinnor i Sverige som riskerar att mördas, könsstympas, misshandlas eller tvingas till äktenskap. Ännu fler flickor och kvinnor, men även pojkar och unga män, får sin frihet och sina rättigheter begränsade med motivet att bevara familjens heder. 

På dessa 22 år borde vi ha kommit betydligt längre. Men alldeles för länge tilläts vänsterns kulturrelativism lägga en våt filt över kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi Liberala Kvinnor och Liberaler som länge har stått på barrikaderna mot hedersförtrycket fick länge höra att vi överdrev problemet, eller var rasister. I dag låter det annorlunda. 

Äntligen har vi en regering som tar krafttag mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Liberala Kvinnor är stolta över att många förslag som vi länge har drivit nu blir verklighet. Stödet till de utsatta förbättras, straffen mot hedersbrott skärps och myndigheternas arbete effektiviseras. Krafttag tas mot oskuldskontroller och oskuldsoperationer och lagen mot utreseförbud utökas så att fler barn skyddas från att föras bort. 

Regeringens insatser är utmärkta med i slutändan måste rätt kunskap och rätt inställning finnas på alla nivåer i samhället. Hos alla professionella som möter de hedersutsatta inom förskola, skola, vård, socialtjänst, polis och domstolar. Men också hos alla oss medmänniskor. Fadime Sahindal bad oss att inte blunda för de flickor i vårt land som utsätts för hedersförtryck. Det är en uppmaning till oss alla. Alla, oavsett bakgrund, måste ha friheten att få besluta över sitt eget liv. Vi måste alla öppna våra ögon och tillsammans arbeta för att krossa hedersförtrycket och säkerställa att jämställdheten i Sverige gäller alla.