Bekämpa barnfattigdomen

Barnfattigdomens utbredning kan i allra högsta grad påverkas genom kloka politiska beslut. Den absolut viktigaste åtgärden mot barnfattigdom är att få människor i jobb. Det skriver socialdemokraterna Eva Lindh och Anna-Lena Sörenson i sitt svar moderaten Niklas Borgs tidigare inlägg.

Stora inkomstskillnader leder till att barnfattigdomen breder ut sig.

Stora inkomstskillnader leder till att barnfattigdomen breder ut sig.

Foto:

Satsningar på kultur och fritid ska vara tillgänglig även för de med liten plånbok.2011-09-08 08:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Niklas Borg Corren 6/9

Niklas Borg (M) skriver att barnfattigdomen i Sverige berör oss alla. Vi delar den uppfattningen. Däremot vänder vi oss starkt mot den tydliga intentionen att avpolitisera frågan.

Barnfattigdom är inget fenomen som svävar runt fritt och dyker upp närsomhelst utan förvarning. Tvärtom går barnfattigdomens utbredning i allra högsta grad att påverka genom kloka politiska beslut. Ökningen av antalet fattiga barn och ungdomar är kanske det tydligaste beviset på att den borgerliga regeringens politik är orättfärdig. Skattesänkningar enbart för dem som har jobb, nedskärningar i välfärden, utförsäkringar av sjuka och arbetslösa har inte varit ett recept för att motverka barnfattigdom. Istället har det lett till stora inkomstskillnader och att barnfattigdomen breder ut sig.

Barnfattigdom är detsamma som föräldrars fattigdom. Föräldrar som är fattiga för att de saknar jobb eller bara jobbar deltid. Därför är det absolut viktigaste åtgärden mot barnfattigdom att få människor i jobb. Den borgerliga alliansens jobbpolitik har inte varit framgångsrik när åtta procent av befolkningen är arbetslösa och antalet långtidsarbetslösa i Sverige ökar. Aktiva insatser har ersatts med passivitet, och platserna inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har reducerats till hälften. Vi socialdemokrater vill istället investera i 100 000 nya jobb-, utbildnings- och praktikplatser, och arbetslösa måste få aktiva insatser och utbildning som leder till jobb.

Därtill har antalet hushåll med utbetalning av försörjningsstöd ökat explosionsartat i Linköping. Klyftorna mellan barn som har och barn som inte har får därmed möjlighet att växa sig allt större och därmed försämras möjligheterna för alla barn att få likvärdiga uppväxtvillkor rejält.

Sverige är ett rikt land, och Linköping en rik kommun. Vi borde ha alla resurser för att motverka barnfattigdomen. Vi socialdemokrater vill ta krafttag för att förbättra situationen på arbetsmarknaden och stärka trygghetssystemen. Vi är också övertygade om att en välfärd som omfattar alla bidrar till att minska de ekonomiska klyftorna, därför tänker vi fortsätta satsa på bättre ekonomiska villkor för barnfamiljer, inte minst för de familjer som har det särskilt tufft. För ensamstående med barn vill vi höja underhållsstödet och bostadsbidraget. Vi föreslår också att flerbarnstillägget höjs.

På kommunal nivå handlar det om att stärka den lokala arbetsmarknaden, nolltolerans mot de dolda avgifterna i skolan, satsningar på kultur och fritid som är tillgänglig även för de med liten plånbok och förskola på obekväma tider. Barnfattigdomen kan utrotas. Men det kräver en politik som vågar ge alla samma möjligheter.

EVA LINDH (S) KOMMUNALRÅD

ANNA-LENA SÖRENSON (S) RIKSDAGSLEDAMOT

Läs mer om