Utan landsbygden överlever inte staden

Det är inte var man bor som avgör hur man bidrar till en hållbar utveckling, utan den egna viljan att ta ansvar för naturen och miljön, skriver Gösta Gustavsson, C.

Replik på Correns ledare, 30/7.2013-08-03 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Corren skriver på ledarsidan den 30 juli att vi ska ”värna naturen genom att flytta till staden”. Att det är ”tack vare urbaniseringen som människors miljöskadande verksamheter kan reduceras, så att framtida generationer får möjligheten att njuta av det vackra sommarlandskapets ro-givande scenerier”.

Inget kan vara mer fel. Utan landsbygden skulle inte staden överleva. Det är landsbygden och de som bor där som skapar förutsättningarna för att alla kan få njuta av det öppna landskapet. Det är på den levande landsbygden som som våra livsmedel produceras. Det är skötseln av landsbygdens skogar som ger förutsättningar för bostadsbyggande, virke, biobränsle och papper till bland annat den här tidningen. Det är genom att hålla betande djur, som vi kan värna om det öppna landskapet och den biologiska mångfalden.

Det är inte stad eller land som ger oss tillväxten, utan det är stad och land som genom samverkan ger oss den hållbara tillväxten.

Det är inte heller så att de som bor på landsbygden belastar natur och miljö hårdare än de som bor i staden. Undersökningar visar till exempel att människor som bor på landet i genomsnitt inte åker mer bil än de som bor i storstäderna. Och de stora bränsleslukande bilarna återfinns vanligast i områden som Östermalm och Djursholm. På landsbygden finns dessutom bättre förutsättningar för miljövänlig egenproduktion av mat i trädgårdslandet, biobränsle från närområdet, egen elproduktion via egen vindkraft eller via solpaneler.

Nej, det är inte var man bor som avgör hur vi bidrar till en hållbar utveckling, utan i stället handlar det om den egna viljan att ta ansvar för naturen och miljön.