Valet och vården delar Sverige

Utvecklingen när det gäller vården kommer att gå in i ett mer förvaltande skede med få nya reformer i de olika landstingen. Den eftervalsanalysen gör Hans Dahlgren som är näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

Linköping2010-09-23 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser nu när dimman har lagt sig efter valet att några trender kan urskiljas när man tittar närmare på landstingen. Vi har fått en förstärkning av ett delat Sverige.

Ser man på de blocköverskridande försöken i Sörmland och Västra Götaland så har dessa inte uppskattas av väljarna. Vi har där inga tydliga majoriteter och förhandlingar pågår för fullt. Att komma överens över blockgränserna som uppskattas av vårdföretagen är alltså inget som belönas av väljarna detta val. En annan trend som dock kommer att tvinga fram mer av övergripande samarbete över blocken i Östergötland och i andra landsting är förstås Sverigedemokraternas intåg.

Alliansen behåller dock en del landsting och det måste betraktas som ett kvitto på att väljarna uppskattar reformer som genomförts ibland annat Uppsala, Jönköping, Kronoberg, Halland och Stockholm. Särskilt då det är brukligt i en del av dessa landsting med sidbyte var och vartannat val. För Socialdemokratin gäller som sagt norra Sverige som exempel på framgång med undantagen i söder med Örebro och Kalmar samt revanschen i Västmanland.

Med tanke på det parlamentariska läget i riksdagen har vården att vänta en mandatperiod med få förändringar och reformer. Regeringen kommer inte att kunna utveckla ett nationellt vårdval (vårdval 2.0) eller för den delen gå vidare med en obligatorisk LOV i kommunerna. För detta krävs det majoritet och det kommer inte Socialdemokratin eller för den delen Miljöpartiet ge regeringen. Istället kommer nu utvecklingen när det gäller vården tydligt flyttas ner i respektive landsting.

Vi kommer då att se en mer försiktig allians även där de har majoritet. I övrigt kommer utvecklingen gå in i ett mer förvaltande skede. Får vi se några reformer så kommer det vara på områden som uppföljning av kvalitetsuppföljning, patientinformation eller konkurrensfrågor i vården. Å andra sidan så kommer inte de genomförda reformerna inom vården att kunna rullas tillbaka.

HANS DAHLGREN NÄRINGSPOLITISK CHEF VÅRDFÖRETAGARNA

Läs mer om