Tolka statistiken rätt

Man skall ha rätt bakgrundsfakta som grund när man jämför utvecklingen mellan kommuner skriver Eva Joelsson i sitt svar till Björn Eriksson. Hon tror inte på en sammanslagning av Linköping och Norrköping.

Linköping2010-10-28 08:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Björn Eriksson debattinlägg 22/10,

Oj då nu har jag trampat på en öm tå ser jag av tonfallet. Så nu får jag nog förklara mig.

Självklart tycker jag att kommunerna och politiken skall lyssna till näringslivet. Det jag vill är att man skall ha rätt bakgrundsfakta som grund. Om du läser min artikel "Linköpings och Norrköpings framtid ser ljus ut" lite bättre så ser du att jag ifrågasätter sättet att tolka statistiken i den rapport som flera tar som grund för domedagsprofetiorna. Bryter man ut huvudorterna som jämförs så går det inte sämre för Linköping och Norrköping än till exempel Umeå, Västerås, Örebro och Jönköping.

Jag skyller verkligen inte på några omgivande kommuner utan jag läser statistik. Har man rätt utgångspunkt blir det ju lättare att föreslå åtgärder. Nutekrapporten för några år sedan där till exempel Ostlänkens betydelse för tillväxt beskrivs är ju bra åtgärder. Jag har inte tagit del av hela handelskammarens förslag. Där finns säkerligen bra förslag där också.

Däremot tror jag inte på en sammanslagning av Linköping och Norrköping. Meningen med min artikel var att jag tycker att man inte skall oroa människor i onödan och säga att vi har en dålig utveckling när det faktiskt inte är sant. Det var egentligen allt jag ville säga. Med vänlig hälsning

EVA JOELSSON

Läs mer om