Syrien behöver diplomati – inte ännu mer vapen

Linköping2013-06-19 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny rapport från FN:s undersökningskommission om Syrien talar om fortsatta grymheter i det krig som nu är inne på sitt tredje år. Över 90 000 människor har dödats och över 1,5 miljoner har tvingats på flykt sedan de folkliga protesterna mot regimen startade i mars 2011. 8,3 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp, enligt FN. Trots det har världens länder åter misslyckats att stoppa en storskalig konflikt.

Att FN nu för samtal med bland andra Sveriges regering om att stärka den fredsfrämjande militära insatsen på Golanhöjderna är naturligt. Syrien-konflikten påverkar även grannländerna vilket ökar behovet av FN-närvaro i regionen. FN-chefen Ban Ki-moon har talat om att öka Undof-styrkan från 900 till 1 250 personer.

Både EU och USA öppnar nu för vapenleveranser till den syriska oppositionen. Det är fel väg att gå. Syrien behöver inte fler vapen utan en kraftfull diplomatisk offensiv. För att stoppa bombningarna mot civila bör FN:s generalförsamling, mot bakgrund av säkerhetsrådets oförmåga att agera, besluta om en flygförbudszon över landet.

USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov har under våren diskuterat en gemensam strategi för att stoppa konflikten i Syrien. Elva länder möttes nyligen i Jordaniens huvudstad Amman för att dra upp riktlinjerna för en internationell konferens. Bland deltagarna fanns USA, Storbritannien och Saudiarabien, men inte Ryssland och Iran.

Frågan om vilka länder som ska inbjudas till ett internationellt stormöte om Syrien splittrar världssamfundet. USA motsätter sig att Iran deltar. Kofi Annan underströk i sin roll som FN:s och Arabförbundets sändebud i Syrien att alla länder som har en viktig roll i regionen bör bjudas in. Hans ord väger tungt.

Den förre generalsekreterarens sexpunktsplan, inte minst förslaget att upprätta en humanitär korridor, bör åter aktualiseras. Att humanitära organisationer hindras att hjälpa många behövande är oacceptabelt och i strid med krigets lagar.

”Syrien befinner sig i fritt fall”, sa FN-kommissionens ordförande Paulo Pinheiro när han presenterade gruppens rapport. Expertpanelen lägger huvuddelen av skulden för övergreppen på regeringssidan. Panelen framhåller också att det finns anledning att misstänka att kemiska stridsmedel har använts i Syrien.

FN-rapporten understryker, tillsammans med uppgifter från humanitära FN-organisationer i området, behovet av resolut internationellt agerande. Sverige och de övriga nordiska länderna skulle kunna bidra till att FN även fortsättningsvis kan främja säkerhet på marken. Det finns också anledning för FN-systemet att med Arabförbundet som regional partner öka det politiska trycket på parterna.

Att världens länder förmår att samla sig till en Syrien-konferens är ett första steg. Väl där är möjligheten till en politisk lösning den centrala frågan. Att ge humanitär hjälp och värna mänsklig säkerhet är de två mest akuta uppgifterna.