Stora torget ett torg för dem som betalar

Allt mer av det offentliga rummet försvinner. Stadens torg behöver en långsiktig plan för hur de ska användas. Det är mångfalden som gör torget levande och den mångfalden vill vi se utökas. Det skriver miljöpartisten Rebecka Hovenberg och socialdemokraten Mikael Sanfridson, som båda sitter i bygg- och miljönämnden i Linköping.

Stora torget skulle kunna vara en plats med utrymme för spontana aktiviteter. Det är mångfalden som gör torget levande.Bild: Clara Herner

Stora torget skulle kunna vara en plats med utrymme för spontana aktiviteter. Det är mångfalden som gör torget levande.Bild: Clara Herner

Foto:

Linköping2011-03-23 08:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var ska man ta vägen i Linköpings innerstad när man vill sitta i solen och äta en glass eller bara sitta och titta på folk? Stora torget skulle kunna vara en sådan plats med utrymme för spontana aktiviteter. Torget är en av de mest centrala platserna i Linköping och dess utveckling är av stort intresse för många linköpingsbor.

Vår vision av Stora torget är att det ska vara ett levande torg med gott om plats för invånarna i Linköping utan att man ska behöva betala för en dyr middag. Här ska finnas många bänkar för avnjutning av glass i solen. Bänkar som gärna är placerade så att man kan använda dem även vid mindre event. Torget bör också även fortsättningsvis kunna användas för evenemang som inkluderande allt från fest när LHC och LFC vinner guld till gatuteater och andra kulturella yttringar.

Flera små uteserveringar gör att oavsett om man vill dricka kaffe, öl eller äta en dyr middag kan man sitta på torget och göra det. Småskalig torghandel är också ett viktigt inslag, där man kan köpa frukt och grönt, fisk och olika specialiteter. Det är mångfalden som gör torget levande och den mångfalden vill vi se till att den utökas.

Om det skulle ske en utökning av restaurangdelen på Stora torget är risken stor att många evenemang, samt en viss del av torghandeln måste ske på andra platser. Vi har redan sett samma utveckling på ett av stadens övriga centrala torg, Lilla torget, som i princip enbart består av café Gyllens uteservering. Vi vill inte se den utvecklingen på fler torg i Linköping.

Vi är övertygade om att vår vision med fler bänkar, fler torghandlare, flera aktörer med rättvist fördelade uteserveringar och plats för olika evenemang skapar ett mer levande torg och bättre gynnar staden. Vi tror också att de små näringsidkarna gynnas av att torgen är offentliga och att sittplatserna inte är reserverade. De är direkt beroende av att folk kan sitta någonstans med sin korv, sin glass eller sin crêpe.

Det är dessutom ett demokratiskt problem att allt mer av det offentliga rummet försvinner och ersätts av inhägnade ytor där man inte längre kan genomföra demonstrationer, manifestationer eller på annat sätt uttrycka sin åsikt. Stora torget är en viktig plats för denna typ av aktiviteter och vi måste värna om de ytor som finns kvar.

Stadens torg behöver en långsiktig plan för hur de ska användas innan ytterligare kortsiktiga förändringar genomförs. En plan som också tar hänsyn till torgens användningsområden i förhållande till varandra.

REBECKA HOVENBERG (MP)

KOMMUNFULLMÄKTIGELEDAMOT

MIKAEL SANFRIDSON (S)

KOMMUNFULLMÄKTIGELEDAMOT

Läs mer om