Skatteläget i Boxholm bättre

Linköping2010-06-03 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt oss först rekapitulera första delen av 2009 då förutsättningarna avseende kommunens intäkter i Sveriges Kommuner och Landstings prognoser visade ett tapp på sju miljoner per år de närmsta åren i bästa fall samt stigande arbetslöshet inom industrin i snabb takt.

Vi liksom andra kommuner skulle ge budgetförutsättningar i form av ramar till nämnder och förvaltningar.

Valet stod mellan att ge ramförslag som innebar stora, ja nästintill omöjliga förslag på reduceringar eller höja intäkterna i form av skatt.

Socialdemokraterna i Boxholm valde det senare av det skälet att vård och omsorg samt skola som står för cirka 80 procent av budgeten skulle få större delen av besparingarna på sina axlar med uppsägningar som följd, detta samtidigt som industrin måste göra detsamma.

Med stor säkerhet så kommer trycket på sociala sidan i form av försörjningsstöd att spädas på i detta läge om kommunen väljer reduceringar på dessa områden som verkligen inte har lågkonjunktur vilket skulle inne­­bära att vi får kostnadsökningar som drabbar kommunen likväl.

Vårt beslut, att det är bättre att fördela bördan på alla för att hålla de personalkrävande verksamheterna inom skola och omsorg så bra som möjligt kallar ledarskribenten ryggmärgsreaktion hos socialdemokraterna. Jag tackar för komplimangen att vi har ett socialt tänkande i ryggmärgen i stället för att panikbromsa.

I slutet av året kom ett engångsbidrag som vi är tacksamma för men det var ett engångsbidrag vilket vi till största delen reserverade för arbetsmarknadspolitiska åtgärder i och med stigande arbetslöshet, särskilt bland ungdomar.

Ledarskribenten påstår också att samarbete med andra kommuner är rätt medicin för Boxholm.

Jag vet inte hur väl ledarskribenten känner till våra samarbetsformer med andra kommuner men jag kan ana en viss okunskap.

Jag kan utan att överdriva påstå att Boxholm har mer samarbete med kommuner än de flesta i länet, vi har sedan 25 år samarbete med Mjölby på miljösidan och räddningstjänst. Vi samarbetar med Tranås i Va-frågor, vi har samarbete med fem kommuner i utbyggnaden av fibernät, it-frågorna har fått ett eget kommunalförbund mellan fem kommuner, gemensam teknik för telefonväxel med fem kommuner.

Det man kan säga om samarbete är att det ökar kompetensen och ger ökad kvalitet inom de områden vi samarbetar. Det blir inte billigare men vi får mycket mer för den ekonomiska insatsen och klarar uppdraget mot medborgarna på ett bättre sätt.

Jag bjuder gärna in ledarskribenten för information om vårt samarbete med andra, för övrigt kan jag rekommendera en utredning (forskning) som universitetet gjort och gör inom området centrum för kommunalstrategiska studier.

Slutligen vill jag säga att den situation som rådde 2009 när utvecklingen av 2010 skulle rannsakas ser något bättre ut och vi avser att utifrån de nya förutsättningarna bedöma det ekonomiska läget.

Läs mer om