Se över utvisningar av kristna afghaner!

Folkpartisten Thomas Bystedt aktualiserar de kristna afghanernas situation och ser det som en liberal hjärtefråga att Sverige ska vara ett land där människor på flykt ska få skydd.

Linköping2011-03-17 08:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige idag tar vi emot flyktingar från Afghanistan som har konverterat till den kristna tron. En del av dessa riskerar idag av att avvisas tillbaka till Afghanistan trots det hot om dödsstraff. Hotet mot kristna afghaner är verkligt och reellt. Vice sekreteraren i Afghanistans underhus, Abdul Sattar Khawasi, kräver att kristna konvertiter avrättas offentligt. Det var när han såg en tv-video som visar hur afghanska män döps och ber på sitt modersmål som han framförde sitt krav. Även President Hamid Karzai har uppmanat landets myndigheter att agera kraftfullt mot de kristna konvertiter.

I den afghanska grundlagen från 2004 garanteras religionsfrihet. Samtidigt fastställs det i konstitutionen att islam är landets "heliga religion", vilket innebär att sharia, det traditionella islamiska rättssystemet, står över annan lag.

Eftersom rättsväsendet inte fungerar och polis och domstolar fortfarande är korrupta, lever de kristna afghanerna farligt. 2006 dömdes afghanen Abdul Rahman till döden för brottet "avfällighet" efter att ha konverterat från islam till kristendomen. Abdul Rahman släpptes dock efter stora påtryckningar från olika regeringar. Efter frisläppningen så flydde Abdul Rahman landet. Abdul Rahman är bara ett av flera liknande fall i Afghanistan.

Det bryter mot alla etiska och moraliska regler att sända tillbaka en människa till ett land där han med största sannolikhet kommer att avrättas på grund av att han har konverterat till kristendomen. Om det verkligen är Migrationsverkets bedömning att det är tryggt att sända tillbaka afghanska konvertiter till Afghanistan så borde det krävas bättre garantier för återvändande konvertiter.

För Folkpartiet är det en liberal hjärtefråga att Sverige ska vara ett land där människor på flykt ska få skydd. Att ge skydd åt människor som tvingas fly för sitt liv eller undan förföljelse är en medmänsklig skyldighet.

THOMAS BYSTEDT VICE ORDFÖRANDE. FOLKPARTIET I LINKÖPING

Läs mer om