Den 18 september genomförde Greenpeacefartyget Arctic Sunrise en fredlig protest mot Gazproms och Shells planerade oljeborrningar i Arktis. En protestbanderoll vecklades vad jag förstår ut på en oljeplattform. För detta har de av Ryssland först anklagats för att vara pirater och sedan för huliganism, vilket kan ge upp till 7 års fänglese. Greenpeace protesterade mot Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, eftersom oljebolaget planerar att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis.
Plattformen ligger i Petjorahavet där temperaturen kan sjunka till minus 50 grader och där havet täcks av is två tredjedelar av året. I området finns tre naturreservat. Ett möjligt oljeutsläpp riskerar att drabba över 140 000 kvadratkilometer öppet vatten och 3 000 kilometer kust.
För mig handlar det också om världen skall inleda vägen från beroendet av fossila bränslen, främst olja, eller om vi skall fastna i detta beroende ett bra tag till. Att människans påverkan har haft en avgörande inverkan på den globala uppvärmningen och klimatförändringarna får väl numera anses fastslaget. Frågan är vad vi gör åt det. Om vi skall ingjuta hopp för kommande generationer måste mänskligheten ta steg för att utveckla alternativa energilösningar fortare och mer. Att exploatera Arktis hotar inte bara den unika miljön men hotar också att låsa fast oss i en återvändsgränd.
Att anklagelserna handlar om politik och ekonomi snarare än om lag och internationell rätt är förstås inte förvånande. Huggsexan pågår kring kvarvarande oljefyndigheter vare sig de ligger i Arktis eller kring några öar som Japan och Kina nu bråkar om.
Den tidigare piratanklagelsen definieras av artikel 101 i FN: Havsrättskonvention och beskrivs som bland annat våldshandlingar för egen vinning, och handlar definitivt inte om ickevåldshandlingar vars syfte är att påverka den allmänna opinionen .
Inte heller den nya anklagelsen om huliganism är hållbart. Inte ens enligt rysk lag som beskriver huliganism som något som innebär angrepp på den allmänna ordningen, hädelse eller förakt av samhället och förstörelse av allmän egendom. Jag kan inte förstå annat än att inte ens det går det att fälla de 30 Greenpeaceaktivisterna för. Protesten var fredlig och handlade inte om att förstöra.
För att en sådan anklagelse skall gälla krävs också att den måste ske på rysk territorium. Pussy Riot fälldes för huliganism. De påstods ha uppträtt hädande i en rysk kyrka. Greenpeacefartyget var inte på ryskt territorium och Ryssland hade därför inte rätten att borda och överta Arctic Sunrise.
Min slutsats är glasklar.
Ryssland måste frige de fängslade Greenpeaceaktivisterna! Vi måste rädda Arktis från exploatering , bryta oljeberoendet och ta fighten mot den globala uppvärmningen!