Provborrning efter gas hotar Vättern

Linköping2013-09-23 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I takt med insikten om att olja och gas inte finns i oändliga mängder letar företag nya, tyvärr ofta ohållbara, energislag. I USA har man redan en storskalig utvinning av skiffergas och många företag ligger i startgroparna för att få börja borra i Europa. I Östergötland har två företag tillstånd att provborra.

Vad är då problemet med det? Utvinning av skiffergas är förenat med en lång rad miljöproblem. Det görs oftast med hydraulisk sprickbildning, en metod som kallas fracking. Enorma mängder vatten, sand och kemikalier pumpas ner i borrhålet under högt tryck och spräcker berget. Återflödesvätskorna innehåller giftiga kemikalier, samt frigjorda tungmetaller och radioaktivt material. Metangas, en gas som är 25 gånger farligare för klimatet än koldioxid, frigörs. Skiffergasutvinning och fracking är ett allvarligt hot mot grundvattnet. I Östergötland har Gripen gas AB fått undersökningstillstånd för ett 16 000 hektar stort område i Vättern, hela vägen från Motalabukten ner till Ödeshög. Aura Energi har fått tillstånd att borra i Motala och Vadstena kommuner.

Vättern försörjer i dag en kvarts miljon människor med dricksvatten och snart ska även Örebroområdet med 130 000 invånare få sitt vatten därifrån. På sikt är Vättern en viktig resurs för hela Mälardalsområdet, där man börjar få problem med dricksvattnet.

Att överhuvudtaget ge tillstånd för provborrning efter gas i ett sådant område är ett oacceptabelt risktagande, med eller utan fracking. Oron sprider sig nu bland de boende.

Om det ska finnas någon chans att förhindra en klimatkatastrof så går det inte ens att använda alla redan kända reserver av fossila bränslen. Det är ren kapital- och miljöförstöring att i det läget leta efter mer.

Inom EU är kommersiell utvinning av skiffergas ännu i sin linda. I oktober ska EU-parlamentet rösta om ett förslag som innebär att det blir obligatoriskt att göra miljökonsekvensbedömningar innan provborrning och utvinning av skiffergas påbörjas och detta förslag har redan fått stort stöd av miljöutskottet.

Sverige har en minerallag som ger gruvbolagen oerhört stor makt. Samtidigt lockar den till sig spekulationsbolag. Det är hög tid att förändra minerallagen för att skydda människor, miljö och inte minst vårt livsviktiga dricksvatten.

Läs mer om