Ny skollag för ökade kunskaper

Den svenska skolan står inför en stor omfattande reform. Från och med höstterminen 2011 gäller en ny läroplan och en ny skollag. Målet är att svenska barn- och ungdomars kunskaper måste förbättras, skriver Catharina Rosencrantz, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping.

Linköping2011-08-25 08:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu genomgår den svenska skolan stora förändringar. Moderaterna tillsammans med övriga allianspartier reviderar hela det svenska utbildningssystemet. Vi inför en ny skollag med nya läroplaner och kursplaner. Från och med i höst ska lärare även ansöka om lärarlegitimation genom Skolverket för att få klassas som behöriga för undervisning och för att få sätta betyg. Dessutom införs en helt ny lärar- och rektorsutbildning.

From den första juli i år börjar den nya skollagen att gälla för förskola, grundskola samt gymnasium. Det finns flera orsaker till att regeringen fattat beslut om en ny skollag. Framförallt handlar det om att svenska barn- och ungdomars kunskaper måste förbättras och höjas. Svenska skolbarn har halkat efter under många år.

Den nya skollagen fokuserar på kunskaperna i skolan. Skolan ska vara målstyrd vilket innebär att barn och ungdomar ska uppnå förutbestämda mål på olika stadier. I den nya skollagen är målen mer tydliga. Samma regler ska gälla vare sig det är en kommunal skola eller en friskola. Mer tyngd har också lagts på att "alla elever ska har rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar". Eleverna ska mötas av höga förväntningar och tydliga mål för att stimuleras i sitt lärande.

Förskolan blir en egen skolform vilket medför att målen stärks. Det är tydliga och kompletterande mål för barnens utveckling med språk, kommunikation, matematik och naturvetenskap. I förskolan stärks också barnens rättigheter och förskolan ska integreras mer i skolväsendet.

Den nya skollagen reglerar också vilka ämnen som ger elever nationell behörighet att söka till gymnasiet. Tidigare har endast tre kärnämnen varit obligatoriska att ha godkänt i; svenska, matematik, engelska. Nu ökar kraven på fler godkända ämnen beroende av vilket program eleven önskar söka på gymnasiet.

Fler beslut, än idag, ska kunna överklagas. Detta ökar rättsäkerheten för elever och föräldrar samtidigt som rektorer och lärare får fler befogenheter att styra upp undervisningen så att arbetsmiljön i skolan blir trygg och ger arbetsro såväl för personalen som för elever. Skolinspektionen får också möjlighet att ge skarpare sanktioner till skolor som inte följer den nya skollagen.

Svenska skolan står inför en stor omfattande reform som kommer att ta tid att genomföra men som är nödvändig för att höja kunskapsnivåerna. Barnen har rätt till en utbildning som i första hand lägger fokus på kunskap. Många år av socialdemokratiskt styre har urholkat svenska skolan på ordning och ansvar. Nu återintar kunskaperna sin prioriterade plats. Nya skollagen, framtagen av alliansen, ger Sveriges kommuner möjligheten att erbjuda, elever och föräldrar, ett skolväsende som siktar mot världsklass.

CATHARINA ROSENCRANTZ (M) ORDFÖRANDE I BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN I LINKÖPINGS KOMMUN

Läs mer om