Mobil röntgen ger resultat

Mobila röntgenteam som drivs av röntgensjuksköterskor och utförs i det egna boendet ger hög kvalitet, ökad trygghet för vårdtagaren och sparar pengar. Landstingen bör satsa på röntgensköterskorna, anser Gunnela Örnberg.

Linköping2010-11-09 08:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mobil röntgen borde användas i alla delar av landet. Pionjärer i Lund har hittills gjort 1 000 undersökningar med mobil röntgen. En utvärdering därifrån visar att de mobila enheterna bidrar till en kostnadseffektiv undersökning av hög kvalitet. De skapar också trygghet för vårdtagaren och sparar resurser. Äldre människor med stora vårdbehov kan slippa en påfrestande resa till sjukhus. Mobil röntgen kan också användas för att nå dem som vanligen inte söker vård. 2009 hade TBC börjat sprida sig bland hemlösa i Malmö. Med hjälp av den mobila enheten kunde 86 hemlösa röntgas under tre dagar. Mobila röntgenteam kan användas i mycket större utsträckning än idag. Ett sätt är att förlägga röntgenundersökningar till primärvården.

Ytterligare ett exempel där röntgensjuksköterskors kompetens bidrar till en effektivare och säkrare vård är inom mammografin. Mammografi främjar hälsa då förutsättningar skapas för tidig upptäckt av bröstcancer. Efter påtryckningar från Cancerfonden följer alla landsting (LiÖ inkluderat) utom två Socialstyrelsens rekommendationer, som säger att kvinnor mellan 40 år och 74 år regelbundet ska screenas. En fördjupad utbildning i mammografi planeras som ger röntgensjuksköterskor kompetens att ta ansvar för hela undersökningen. Det innebär ansvar för vårdmötet, se till att rätt stråldos ges, granska bilderna och skriva ett utlåtande. Det här blir mer effektivt och minskar både väntetider och kostnader för vården. Röntgensjuksköterskor räddar liv!

Anna-Karin Eklund, förbundsordförande Vårdförbundet

Gunnela Örnberg, ordförande Svensk förening för Röntgensjuksköterskor

Läs mer om