Leverne i samklang med naturen

Centerpartiets gamla devis ”Bruka utan att förbruka”, är vår utgångspunkt för såväl landsbygds- som miljöpolitik, menar skribenterna.

Centerpartiets gamla devis ”Bruka utan att förbruka”, är vår utgångspunkt för såväl landsbygds- som miljöpolitik, menar skribenterna.

Foto: Christine Olsson/TT

Linköping2018-07-27 11:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar "Vi vill ta ansvar för framtiden" 17/7

När Miljöpartiet beskriver sin landsbygd handlar den inte om människans möjligheter att leva och bo på landsbygden. Nej då handlar det bara om att skydda naturen mot landsbygdens befolkning och möjligen om att stadens invånare ska kunna komma ut i naturen.

För centerpartiet, med rötterna i landsbygdens mylla, handlar det istället om hur människor ska kunna leva och bo på landsbygden i samklang med naturen. Vår gamla devis ”Bruka utan att förbruka”, är vår utgångspunkt för såväl landsbygds- som miljöpolitik. Vi tror på landsbygdsbornas roll som naturens ansvarsfulla trädgårdsmästare, som ger goda förutsättningar för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden.

Utgångspunkten är därför underlätta för människor att bygga och bo på landsbygden. Vi vill därför underlätta nybyggnation genom regelförenklingar, särskilt inom områden där bebyggelsetrycket är lågt. Detta gäller givetvis också möjlighet för lokala företag att utveckla sina företag utan klåfingriga regeltolkningar. Behovet av kommunala tomter är stort och vi har därför lagt en motion om att kommunen ska köpa in och planera för minst 2 nya tomtområden i kommunens mindre orter per år. Tyvärr avslogs detta av den styrande majoriteten där ju MP ingår. Intressenterna har därför tvingats söka sig till kommunens stora orter eller till angränsande kommuner.

Att skydda stränder med höga rekreations och naturvärden är givetvis viktigt. Särskilt i områden i och nära storstäderna där bebyggelsetrycket är stort, men idag finns det ju kommuner som tom har 3 gånger så många sjöar som man har kommuninvånare och då är det knappast nybebyggelse som är problemet. Vi vill därför ge ökade möjligheter att tillåta ny bebyggelse i strandnära lägen. Detta kan också vara att bra alternativ för att minska bebyggelsetrycket kring centrala Linköping, där ju nuvarande majoritet bland annat tagit fram planer för bebyggelse på den absolut bästa åkermarken utanför Skäggetorp.

Gösta Gustavsson (C)

Lars Vikinge (C)