Kommer Sveriges kommuner att klara ökad invandring?

Invandring och integration behöver diskuteras öppet, skriver debattören Birgitta Elwing. Hon vill lyfta frågan hur många invandrare som ska tas emot och på vilket sätt för att mottagandet ska kunna fortsätta ske med hög kvalitet.

Hur ska vi ha det, undrar debattören Birgitta Elwing. Hon vill lyfta frågan hur många invandrare som ska tas emot.

Hur ska vi ha det, undrar debattören Birgitta Elwing. Hon vill lyfta frågan hur många invandrare som ska tas emot.

Foto:

Linköping2012-10-25 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt land tar gärna emot invandrare från andra länder och vi vill ta väl hand om dem för att de ska kunna skapa sig en ny tillvaro i ett för dem nytt land.

För att kommunerna ska kunna fullfölja detta i framtiden måste vi medborgare fundera över hur stor invandring vi faktiskt kan klara av på ett bra sätt.

Många av dagens invandrare har lite eller ingen utbildning alls. Vissa kan varken läsa eller skriva. Det ställer mycket stora krav på skolorna. Det här är en ny situation i och med att ökad anhöriginvandring tillåts.

Det kommer cirka 3000 ensamkommande flyktingungdomar per år och ändå fler vuxna. Staten ersätter kommunerna för flyktingungdomarna. Staten ersätter även kommunerna för vuxna invandrare i två år. Därefter förväntas den vuxna ha jobb och kunna försörja sig själv. Men med låg eller ingen utbildning får man inget jobb. Då blir det kommunernas socialbudget som belastas. För små och medelstora kommuner kommer detta att bli en omöjlig situation. De kommer antingen att få höja skatten eller att skära ner kraftigt på olika verksamheter.

Det är stor skillnad på arbetskraftsinvandring och denna enbart humanitära invandring.

Hur vill vi egentligen ha det? Vill vi fortsätta att ta emot med hög kvalitet så som vi gör nu eller ska vi skilja på invandrares och andra medborgares standard vad gäller utbildning, hälso- och sjukvård, boende och allt annat som hör till ett anständigt liv. Vill vi verkligen ha A- och B-lag.

Sverige är känt för att ta emot sina invandrare på ett bra sätt och vi tar emot många. Det vill vi gärna fortsätta med. Men någonstans måste vi ändå dra en gräns. Flyktingar ska självklart beredas möjlighet även i fortsättningen att komma hit. Men vi måste ändå börja fundera över hur stor invandring totalt som vi klarar av med bibehållen kvalitet.

Frågan togs upp för några dagar sedan i denna tidning av kommunalråden för (S) och (M) i Åtvidaberg. De känner en oro inför framtiden men vågar inte riktigt ta i frågan av rädsla för att bli stämplade som en Sjöbokommun.

Man är inte främlingsfientlig för att man diskuterar migrationen. Det är självklart att vi ska fortsätta att ta emot invandrare men frågan är på vilket sätt och hur många. Kanada tar emot många invandrare men där gör man det selekterat och tar bara emot folk med bra utbildning. Det är ju att göra det enkelt för sig men det tyder inte på någon större humanitet.

Det är inte bara i kommunerna vi behöver diskutera invandrarfrågor. Det är hög tid att riksdagspolitikerna vågar sig in i diskussionen. Det är inte svepande formuleringar vi behöver utan konkreta förslag. Det är bra för ett land med invandring. Det är vi medborgare och inte Sverigedemokraterna som äger frågan. Låt oss diskutera invandring och integration öppet och inte i slutna rum.

Läs mer om