Jämställdhet handlar om båda könen

Jämställdhet är viktigt. Det betyder lika rättigheter och möjligheter för både flickor och pojkar, kvinnor och män, skriver Johnny Ludvigsson.

Linköping2014-02-13 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utredning har kommit fram till att det går sämre för pojkar än flickor i skolan. Något behöver göras. Egentligen ingen nyhet alls! Man vet sedan decennier att det går sämre i skolan för pojkar än för flickor, att pojkar får sämre skolbetyg. Det nya är möjligen att detta nu sägs och tas upp som en jämställdhetsfråga! Under decennier har jämställdhetsarbete varit liktydigt med att förbättra kvinnors och i någon mån flickors ställning. Att inte vara feminist har närmast betraktats som att vara ”taliban”, om inte våldtäktsmän så i alla fall suspekt kvinnoförtryckare.

Och visst har det funnits och finns fortfarande starka skäl att arbeta emot förtryck av kvinnor. Det är fullständigt oacceptabelt att kvinnor misshandlas, att flickor utnyttjas, att kvinnors rättigheter är kraftigt eftersatta i vissa kulturer. Det är självklart att ingen på grund av sitt kön ska ha sämre villkor exempelvis på arbetsmarknaden. Lön och position efter prestation och kompetens borde vara självklart. Ingen ska ha speciella fördelar eller företräden på grund av sitt kön (eller etnicitet, religion, sexuell läggning, eller ens ålder!).

Även jämställdhetspolitik ska vara jämställd. När jag själv i en bok om genusaspekter på hälsa påtalade att pojkar är det svaga könet så möttes det av hårt motstånd, trots att pojkar har högre dödliget och oftare än flickor drabbas av de flesta medicinska problem alltifrån missbildningar, hjärtfel, svår astma, diabetes, cancersjukdomar ... till barnmisshandel, olycksfall, missbruk, självmord.

När kvinnors risk för exempelvis hjärt-kärlsjukdom ökar framställs det gärna som ett uttryck för att kvinnor inte får samma stöd eller resurser som män, men sällan påtalas samtidigt att män mycket oftare har dessa hjärt-kärlsjukdomar och har högre dödlighet. Hur skulle reaktionen bli om det hade varit så att män, och inte som nu kvinnor, vore de som konsumerar mest sjukvård, samtidigt som det vore bland kvinnor (och inte som nu bland män) som de flesta allvarliga sjukdomar är vanligare, och dödligheten större med generellt kortare medellivslängd?

Jämställdhet är viktigt. Det betyder lika rättigheter och möjligheter för både flickor och pojkar, kvinnor och män. Om pojkar/män oftare misslyckas i skolan, oftare begår brott, oftare blir missbrukare, oftare får svåra sjukdomar, oftare dör för tidigt så bör vi försöka ändra detta, och om flickor/kvinnor oftare blir stressade, oftare blir utnyttjade, oftare blir misshandlade bör vi försöka ändra detta. Det får inte vara tabu att diskutera vissa jämställdhetsproblem och inte fult att kalla sig humanist hellre än maskulinist eller feminist!