Håkan Juholt leder sargad socialdemokrati

Ett parti som gjort två katastrofval i rad måste förändra sin besättning. Etiketteringar som socialdemokraterna ägnat sig åt sedan SSU striderna på 1980-talet måste upphöra. Det skriver Alexander Gabelic i sin syn på den ledarduon som föreslås leda socialdemokraterna efter Mona Sahlin.

Det fanns en förvåning hos media när Håkan Juholt och Carin Jämtin presenterades som kandidater till ny ledning för socialdemokraterna.Bild:Scanpix

Det fanns en förvåning hos media när Håkan Juholt och Carin Jämtin presenterades som kandidater till ny ledning för socialdemokraterna.Bild:Scanpix

Foto:

Linköping2011-03-18 08:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den socialdemokratiska valberedningen har presenterat ett enigt förslag till ny partiordförande och en ny partisekreterare. Processen har kritiserats och det finns många anledningar till självkritik. Håkan Juholt och Carin Jämtin är en spännande duo som har förutsättningar att vända socialdemokratins negativa trend. Jag känner båda och vet vad de kan.

Många i partiet är glada. Några ledande företrädare, även här i Östergötland, är missnöjda eller formulerar sig i diplomatiska ordalag om att det är ett "annorlunda" val. Men alla som förstår vet vad det betyder. Oavsett missnöjet bör fokus riktas på Håkan Juholts gedigna politiska erfarenheter och potential att leda en sargad socialdemokrati. Inlåsningar och etiketteringar som vi har ägnat oss åt sedan SSU striderna på 80-talet måste upphöra. Partiet måste återgå till att bli en politisk rörelse som möter samtidens och morgondagens utmaningar. En rörelse som tydligt står för solidaritet, rättvisa och ett hållbart samhälle. Ett parti som gjort två katastrofval i rad måste förändra sin besättning i verkställande utskottet, partistyrelse, partidistrikt och bland ombudsmännen. Självfallet inte alla, men många fler måste bytas ut. Någonstans måste partiets väl gå före. Partiet behöver nytt syre genom att bättre ta vara på kompetens bland annat från folkrörelse Sverige, näringsliv och idrottsrörelse. Vårt mandat bygger på förtroende från väljarna och inte från en allt mer sektliknande partikultur.

Håkan Juholts kan genom sin personlighet förändra bilden av partiet. Hela partiorganisationen måste andas tradition i värderingar och modernitet i politiskt budskap med sikte på valseger 2014. I min personvalskampanj knackade vi tusentals dörrar och mötte många människors reaktioner på oss socialdemokrater. Få bryr sig om höger eller vänster, eller privata eller offentliga lösningar. Det handlar om att sätta människan i centrum, både de som har det bra och de som har det svårt. Kampen om frihet handlar om så mycket mer än privata vinstdrivande lösningar finansierade av skattepengar. Det handlar om kvalitet och möjlighet för alla att tillgodogöra sig det samhället står för gemensamt. Orättvisorna i Sverige ökar medan vi käbblar om höger eller vänster. Det måste upphöra om vi ska vara med i matchen.

Håkan Juholts energi, kompetens, retoriska förmåga, pragmatism och folklighet kommer att vinna förtroende. Valet av honom som ny partiledare kommer att förändra svensk politik och öppna upp för en möjlig valseger 2014. Men först krävs det ett ordentligt förändringsarbete av oss så att väljarna ser att socialdemokratin verkligen menar vad ordet förändring betyder i praktisk handling. I det viktiga arbetet behöver Håkan Juholt och Carin Jämtin vårt stöd.

ALEKSANDER GABELIC, SAMHÄLLSDEBATTÖR (S)

Läs mer om