Ge oss besked om miljöbilarna

Regeringen måste bestämma sig. Den som köper en biogasdriven förmånsbil vet inte vad som gäller om ett år, skriver bland annat Volkswagen Sveriges vd Sten Forsberg tillsammans med lednings för Gröna bilister, Svensk Biogas och föreningen Gröna bilister.

Linköping2011-01-18 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försäljningen av miljöanpassade tjänstebilar är på nedgång. Den positiva trend som vi sett de senaste åren vände under senare delen av förra året. Anledningen är avsaknaden av besked från regeringen om det reducerade förmånsvärdet.

Sverige har som målsättning att nå en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Frågan är då hur regeringen med olika styrmedel vill stödja utvecklingen av mer miljöanpassade bilar. Utan en aktiv och långsiktig politik blir talet om minskade utsläpp från transportsektorn endast tomma ord.

För att få en mer miljöanpassad fordonspark är nybilsförsäljningen central. I syfte att stimulera nybilsförsäljningen har staten provat olika stimulanser såsom miljöbilspremie och sänkt fordonsskatt.

Ett styrmedel som har gett påtagliga resultat för gasbilsmarknaden är reduktionen av förmånsvärdet. Regeringen har velat gynna försäljningen av miljöbilar genom en reduktion av förmånsvärdet. Kostnaden för tjänstebilsförare på nya gasbilar har därmed sänkts jämfört med bensin- eller dieseldriven motor. Ju fler gasbilar som säljs desto fler nya gastankstationer etableras och efterfrågan på biogasproduktion ökar.

Men detta styrmedel upphör om mindre än ett år om inget görs! Regeringen skriver i budgetpropositionen att man har som reformambition att förlänga satsningen efter 2011 och avser återkomma. Men vi behöver skyndsamt besked.

Den som köper en förmånsbil vet inte vilka ekonomiska förutsättningar som gäller om ett år. Denna osäkerhet påverkar redan försäljningen av miljöbilar.

Ge ett långsiktigt besked. Både de som i dag tillhandahåller och de som nu överväger att skaffa en gasbil som tjänstebil behöver detta. Förläng det reducerade förmånsvärdet - det är en investering som lönar sig!

Anders Mathiasson vd Energigas Sverige

Stellan Jacobsson, vd Svensk Biogas

Jakob Lagercrantz ordförande Gröna Bilister

Hans Kreisel vd E.ON Gas Sverige AB

Bo Ramberg vd FordonsGas Sverige AB

Sten Forsberg chef Volkswagen Sverige

Jörg Himmelman vd Mercedes-Benz Sverige AB

Dan Blomberg vd Alternative Fuel Vehicles (AFV)

Läs mer om