Förbud mot tiggeri hjälper ingen

Svenskarna hotas inte av tiggarna. Det är tiggarnas möjlighet till ett bättre liv som hotas av förslaget om tiggeriförbud, Josefin Strömberg (M).

Linköping2013-08-10 06:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tiggarna finns i allt fler svenska städer. Vissa väljer att ge en slant då och då, andra inte. För de som inte väljer att ge pengar finns inga konsekvenser. Ändå finns det dem som vill förbjuda tiggeri, däribland moderaten Eva Solberg. Detta är ett förslag Moderaterna bör ta avstånd från.

I Aktuellt 30/7 debatterade Eva Solberg (M) mot Gunvor G Ericson (MP). Det är tråkigt att se en moderat vilja förbjuda tiggeri. Om en människas situation blir bättre av att åka till ett annat land och be om pengar, bör den också ha rätt att göra det. Speciellt om alternativet är att ha det ännu sämre i sitt hemland. Det är vidare problematiskt att förbjuda någon att be om pengar från främlingar, vilket är vad tiggeri innebär.

Tiggeri är ett symptom för fattigdom och utanförskap. Att förbjuda symptomet kommer inte bidra till att dessa människor får det bättre ställt, snarare tvärtom. Tiggare kommer fortsatt vara en utsatt grupp vid ett sådant scenario, bara inte här i Sverige.

Är Solberg seriös med sin vilja att hjälpa tiggare bör hon snarare börja i grundproblemet, som ofta ligger i diskriminering och avsaknad av utbildning. Många tiggare är romer från Rumänien. Där har romerna en mycket svårt situation. Förutom att de är utsatta för rasism och diskriminering saknar många id-kort, tillgång till bostad, sjukvård och skola. Den politiska tonen mot dem är hård.

De som kommer till Sverige på lagligt vis och stannar inom den tillåtna tidsgränsen bör även fortsättningsvis få göra det. Moderaterna bör ta avstånd från ett tiggeriförbund och i stället låta tiggeriet få ett naturligt avslut genom att fattigdomen utrotas. Svenskarna hotas inte av tiggarna. Det är tiggarnas möjlighet till ett bättre liv som hotas av Eva Solbergs förslag om tiggeriförbud.