Folkhälsan i länet behöver en kommission

Det är hög tid för en kommission som utgår från de nationella folkhälsopolitiska målområdena och belyser hälsoläget i länet. Det skriver socialdemokraten Birgitta Larsson

Rökning och alkohol är två viktiga faktorer att hålla kontroll på i allt folkhälsoarbete.

Rökning och alkohol är två viktiga faktorer att hålla kontroll på i allt folkhälsoarbete.

Foto:

Linköping2011-12-16 09:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att tillsätta en kommission för folkhälsa vill Socialdemokraterna i Östergötland skapa bättre förutsättningar för alla östgötar att uppnå en god hälsa.

Hälsa är centralt i människors liv och en förutsättning för hållbar samhällsutveckling. I WHO:s rapport "Closing the Gap in a Generation" konstateras att social rättvisa bokstavligen är en fråga om liv och död. I vissa delar av världen blir folkhälsan bättre och medellivslängden ökar medan den stagnerar i andra. Även i Sverige, inom och mellan kommuner, städer och stadsdelar, finns mycket stora hälsoklyftor som är nära förbundna med sociala förhållanden.

Den borgerliga alliansen har under åren i regeringsställning i hög grad begränsat folkhälsopolitiken till livsstilsfrågor. Hälsans sociala och ekonomiska bestämningsfaktorer liksom arbetsmiljöns betydelse för en bättre och jämlik hälsa har nedprioriteras och ansvaret har lagts över på individen. Samtidigt bidrar en allt mer kommersialiserad sjukvårdspolitik till ökande sociala skillnader i vård och hälsa.

Vi socialdemokrater står för en annan politik. Vi anser att hälsa har ett värde i sig, men ser också hälsa som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt, utveckling och välfärd i länet. Vi vill därför förbättra förutsättningarna för människor att uppnå god hälsa genom att studera och arbeta med de bakomliggande orsakerna till ohälsa, framför allt faktorer som långvarig arbetslöshet, låg inkomst, oavslutad skolgång och segregation.

Ett sådant arbete kräver strategier på både lång och kort sikt samt ett vetenskapligt förhållningssätt. För att åstadkomma detta vill vi medverka till att en kommission för folkhälsa tillsätts i Östergötland enligt WHO:s modell.

Regionförbundet Östsams Förbundsfullmäktige beslutade i maj 2011 om en Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 - 2014 som samtliga partier ställde sig bakom. I denna policy anges att en folkhälsokommission bör övervägas. Vi socialdemokrater vill gå från övervägande till handling och anser att det är hög tid att en folkhälsokommission tillsätts.

Vi vill se en kommission som utgår från de nationella folkhälsopolitiska målområdena och belyser hälsoläget i länet utifrån ett tvärsektoriellt kunskaps- och erfarenhetsperspektiv. Vi anser att en sådan kommission bör bestå av kunniga och engagerade personer från såväl forskning, offentlig verksamhet, politik som det civila samhället.

Genom att tillsätta en folkhälsokommission i Östergötland vill vi ge ytterligare kraft och kunskap till länets folkhälsoarbete för att på så sätt skapa bättre förutsättningar för alla östgötar att uppnå en god hälsa.

BIRGITTA LARSSON, SOCIALDEMOKRATERNA, LEDAMOT I REGIONFÖRBUNDET ÖSTSAM OCH LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND

Läs mer om