Arbetet inför LinköpingsBo 2016 är i full gång. När vi nu strävar mot framtidens samhällsplanering kan det vara läge att blicka bakåt i historien. Vi vill uppmärksamma 100-årsjubileumet för Gustaf Lindens tillträde som stadsarkitekt för Linköping och visa på kopplingarna till framtidens stadsbyggnad.
Viljan till utveckling och nytänkande är ett anrikt kännetecken för Linköping. I denna månad 1912 fick Linköping sin första riktiga stadsarkitekt i Gustaf Linden (1874-1967). I sitt uppdrag arbetade Linden fram en framsynt generalstadsplan för staden. Den skulle enligt Linden "ge en bild av det Linköping som skall komma". Utifrån planen fick Linköping ett trafiknät och välplanerade områden för bostäder, industri och offentliga byggnader.
Linden var också, långt innan det blev modernt, en miljökämpe som satte en grön prägel på planerna för staden. Han såg också till det estetiska i planeringen, något som bland annat märks på stadens torg, parker och trädplanteringar som förgyller Linköping.
Nu bygger vi vidare på vårt stolta arv och ställer in oss på att skapa framtidens stad. Vi vill ta vara på de tekniska landvinningar, sociala förbättringar och arkitektoniska lärdomar som finns för att utveckla Linköping. Målet är en samhällsbyggnad som integrerar naturresurser i byggnationer, som förtätar staden och som på samma gång ger fler avkopplingsmöjligheter. Ett Linköping där man kan anlägga trädgårdar på hustak, där cykling, kollektivtrafik och gång får gott om utrymme i stråk som blomstrar, inte bara av grönska utan också av handel, kultur och lek i kreativa och inkluderande miljöer. Där skapas möjligheter för möten mellan personer, verksamheter och idéer.
Vi har valt att kalla detta för LinköpingsBo 2016, ett samhällsbyggnadsexpo som ska resultera i en helt ny stadsdel, Vallastaden, invid Linköpings universitet. Där tar vi fasta på vårt arv, men inte räds framtidens utmaningar. Som bär vår samhällsplanering ytterligare 100 år fram i tiden. Det är en stad man kan vara stolta att bo i och visa upp.