Digital vård gynnar landsbygden

Att leva på landsbygden kan innebära sämre tillgång till samhällsservice. En av lösningarna till detta kan vara att bygga ut den digitala vården, menar Anita Jernberger (L) och Christer Nyström (L).

Digital vård kan ge bättre samhällsservice på otillgängliga platser, menar skribenterna.

Digital vård kan ge bättre samhällsservice på otillgängliga platser, menar skribenterna.

Foto: isabell Höjman/TT

Linköping2018-08-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi sitter i bilen, passerar Mjölby och viker av till väg 32 söderut mot Boxholm. Svänger in på en och annan mindre väg, kör genom byar där brevlådorna står rad i rad. Brevlådor som vittnar om att just här bor det människor, 12 månader om året. Människor som har valt att just här leva, arbeta och verka. Det är glest mellan gårdarna som dyker upp i detta vackra böljande landskapet, inte alls svårt att förstå valet av bostadsort.

Tyvärr medföljer ofta dock en mer svårtillgänglig samhällsservice för de länsinvånare som valt att bosätta sig i idylliskt östgötsk glesbygdsmiljö. Som sjukvårdspolitiker vill vi förbättra den delen när det kommer till hälso- och sjukvården. Forskning visar dock att när människor har långt till vården, söker de vård i mindre utsträckning än om vården finns alldeles i närheten. Vår ambition är att det ska vara tryggt att leva där man bor även utanför våra större städer, där närheten till vården finns runt hörnet.

Förutom att bygga ut vårdcentralerna bör därför den digitala vården utvecklas och göras lättillgänglig för alla och envar. I dag finns olika aktörer som erbjuder vård via nätet. Vi menar att detta bör utvecklas så att man har en fast ’husläkare’ och/eller sjuksköterskekontakt, till exempel via virtuella vårdrum.

Vår absoluta övertygelse är att vårdcentralerna på alla mindre tätorter, tillsammans med människorna på orten och omgivande landsbygd, utgör motorn i den digitala vårdens utveckling. Så har skett i norra Sverige och så sker i olika takt även i vårt län. Denna utveckling ska stödjas på olika sätt i samarbete med universitetet, näringslivet och civilsamhället. Vården ska finnas för dig när du behöver den.

Ditt behov av vård är vår huvuduppgift i detta val.