Chefredaktörens svar till Bo Axestam

Linköping2010-10-14 08:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är överens med Bo Axestam om medias viktiga roll i bygget av vårt av samhället. Och att Corren har tagit den uppgiften på allvar i samband med bevakningen av händelserna i Mjölby kommun. Jag noterar också att Bo Axestam inte påtalar några faktafel i texterna.

> Däremot håller jag inte med om hans oprecisa beskyllningar mot tidningen för bristande proportionalitet och undermålig journalistik. Att den ansvariga chefstjänstemannen namnges i tidningen är en förutsättning för att ingående kunna berätta för läsaren om vad som inträffat. Till det kommer att en offentligt anställd chefstjänsteman agerar på en arena där medborgaren har rätt till insyn och information. Till exempel om vem som gör vad. Det är av allmänintresse.

> Vad man tycker om tonfallet i artiklarna är en bedömningssak och jag överlåter till läsaren att avgöra om den känner sig skriven på näsan eller inte. Jag vill emellertid understryka att ansvaret för såväl innehåll som utformning av tidningen inte faller på den enskilde journalisten, utan på mig som ansvarig utgivare.

> I ett följebrev till mig understryker Bo Axestam att han skrivit sitt debattinlägg som privatperson. Jag anser emellertid att läsaren av dessa rader ha rätt att få veta att Bo Axestam inte är vem som helst. Han är förhandlingschef i Mjölby kommun.

>

> Ola Sigvardsson

> Chefredaktör

Läs mer om