Ett farligt läge som kräver stark svensk försvarsvilja

Generalmajor Jonas Wikman är ställföreträdande insatschef i den svenska Försvarsmakten.

Generalmajor Jonas Wikman är biträdande insatschef i Försvarsmakten.

Generalmajor Jonas Wikman är biträdande insatschef i Försvarsmakten.

Foto: Widar Andersson

Ledare2022-05-14 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kväll tidigare i veckan gästade Wikman ett möte med Allmänna Försvarsföreningen på Flygvapenmuseet i Linköping. "Farligare än vad det är nu har det inte varit i Sverige sedan andra världskriget", sa Jonas Wikman. "The winter is coming", la han till. Jag var där.

Chef för insatsledningen är generallöjtnant Michael Claesson och han är direkt underställd överbefälhavaren Micael Bydén. Jonas Wikman är således bara ett par hjärtslag från den högsta militärledningen i Sverige. Vilket märktes under hans besök i Linköping. I en demokrati är en hög militär av klass att jämställa med en hög politiker av klass. Jonas Wikman var därför tydlig eller hyggligt tydlig på flera vitala områden och mer otydlig på andra ännu sekretessbelagda områden. Han ingav kort sagt stort förtroende.

Rysslans krig i Ukraina har självfallet skakat om Försvarsmakten och svensk försvarspolitik. Den tidigare överbefälhavaren Sverker Göransons uttalande om det så kallade "enveckasförsvaret": "Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand. Därefter måste vi få hjälp av andra länder" (SvD 30/12 2012) skakade i sin tur om det militära politiska tänkandet. Försvarsmakten tillfördes mer pengar, en variant av värnplikten infördes och riksdagens Försvarsberedning slog fast att ett "militärt angrepp mot Sverige inte kunde uteslutas". Och nyligen vanns enighet i riksdagen om att försvarets utgifter närmast ska fördubblas upp till två procent av statsutgifterna. 

Nu är läget skarpt. Försvarsmakten ska genomföra en snabb tillväxt och är i färd med att bygga upp en stor produktion av värnpliktiga, officerare och av militär förmåga. Ett arbete som inte är problemfritt enligt Jonas Wikman. Utöver dessa problem – svårt att rekrytera och svårt att växa i det kluster av fredstida miljö- och upphandlingsregler som förhalar det mesta med minst ett par år – så ska nu Bydén, Claesson och Wikman se till att ställa Sverige på krigsfot här och nu.

Jonas Wikman berättade om hur strategin "aktivt försvar" styr det militära operativa arbetet. 

"Sedan sommaren 2021 har vi i flera operationer här hemma skickat signaler till Ryssland om hur vi hanterar deras öppna och mer subtila hot mot vår landgränser", sa Wikman. På en fråga från publiken slog han från djupet av sitt hjärta fast sin övertygelse om att "vi i Sverige har samma försvarsvilja som vi sett i Ukraina". Jag tror honom.