Välskött migration är en viktig del av samhällsbygget

De sju största städerna i Sverige leds av en kommunstyrelse där en socialdemokrat är ordförande. Konstellationerna ser olika ut i kommunerna.

Här ser vi Kristina Edlund på sitt tjänsterum i Linköpings vackra rådhus; ett stenkast från slottet och domkyrkan. Det är tidig morgon och podden "Widar Möter" ska precis spelas in.

Här ser vi Kristina Edlund på sitt tjänsterum i Linköpings vackra rådhus; ett stenkast från slottet och domkyrkan. Det är tidig morgon och podden "Widar Möter" ska precis spelas in.

Foto: Widar Andersson

Krönika2023-10-28 06:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I någon kommun har man fått plocka både här och där för att ens få ihop ett slags stor minoritet. I andra kommuner är det mer stabilt. I Sveriges femte största kommun Linköping styr sedan valet 2022 Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna. S och M har tillsammans 38 av de 81 mandat som finns i fullmäktige. Kristina Edlund som är kommunstyrelsens ordförande och socialdemokrat har således inte majoritet i fullmäktige. Men S och M är tillräckligt stora för att ha majoritet i kommunstyrelsen och i andra nämnder och styrelser.  

Tidigare i veckan träffade jag Kristina Edlund för att spela in ett avsnitt av ledarredaktionens podd "Widar Möter." Det var upplyftande att få sitta ner och tala lite längre med henne. Samarbetet med Moderaterna ligger ju extra bra i tiden nu. De samhällsproblem som tynger och engagerar medborgarna i Linköping mest handlar om gängkriminalitetens skjutningar och sprängningar ute bland vanligt folk, om den omfattande migrationen och om trygghetsbrister i både allmänna, offentliga miljöer och på till exempel skolor och bibliotek. 

"I det läge som råder nu har varken S eller M några besvär med att lägga en del annat åt sidan för att lägga vår kraft här där vi lätt kan konstatera att medborgarna har rätt; politiken har inte varit tillräckligt bra på att ta sig an de problem som skuggsamhället skapar på mänga håll i samhället", säger Kristina Edlund i podden. 

En del socialdemokrater och fackföreningsledare har med mina ord uppträtt väl fegt och korttänkt när de anslutit sig till vänster- och högerliberala paroller om att det skulle vara något slags "angiveri" av offentligt anställda att informera ansvariga myndigheter om människor som utan tillstånd uppehåller sig i Sverige. Frågan hur informationsplikten ska se ut utreds just nu. 

"Vi i kommunerna kan inte undandra oss ansvaret för att komma tillrätta med skuggsamhället. Jag är väldigt angelägen om att värna asylrätten där den som fått ett ja kan stanna medan den som får avslag på sin ansökan ska lämna landet. Att värna asylrätten har absolut inget med angiveri att göra", säger Kristina Edlund i podden. 

S och M i Linköping manar också på sina riksdagspartier att agera mer samfällt i de tunga frågorna om bland annat migration.

"Problemen kommer inte att lösa sig själva. Välskött migration är en viktig del av samhällsbygget", säger Kristina Edlund. 

Så sant som det är sagt.