VÀgvalet bör fÄ S att lyfta blicken

Det lilla liberala partiet Àr i kris. Efter mer Àn hundra Är i riksdagen riskerar partiet att Äka ut vid nÀsta val.

Norrköpingsbon Juno Blom Àr partisekreterare för Liberalerna. Efter partirÄdet gÀstade hon Agenda i SVT för att svara pÄ frÄgor om relationen till SD. Vilket var lite konstigt eftersom partirÄdet just svarat just pÄ den frÄgan. Hur som helst. Blom och Sabuni har vuxit in i sina roller.

Norrköpingsbon Juno Blom Àr partisekreterare för Liberalerna. Efter partirÄdet gÀstade hon Agenda i SVT för att svara pÄ frÄgor om relationen till SD. Vilket var lite konstigt eftersom partirÄdet just svarat just pÄ den frÄgan. Hur som helst. Blom och Sabuni har vuxit in i sina roller.

Foto: SkÀrmdump SVT/Widar Andersson

Krönika2021-03-31 07:56
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I januari 2019 beslutade partirĂ„dets nittiotvĂ„ ombud med röstsiffrorna 62–30 att stiga ur det borgerliga samarbetet för att istĂ€llet ge sitt stöd till Socialdemokraterna. I söndags, lite drygt tvĂ„ Ă„r senare beslutade partirĂ„det med röstsiffrorna 59–31 att Ă„ter stiga in i borgerligheten inför nĂ€sta val. 

PartirĂ„dets ledamöter Ă€r grĂ€ddan av liberala politiker i landet. En tredjedel av partirĂ„det har sĂ„ledes Ă€ndrat sig i regeringsfrĂ„gan under de tvĂ„ Ă„r som gĂ„tt. Vilket framförallt beror pĂ„ tvĂ„ saker. 

För det första har man bytt partiledare. Den förre – Jan Björklund – stred hĂ„rt för att markera avstĂ„nd till Sverigedemokraterna. Den nya – Nyamko Sabuni – strider hĂ„rt för att Liberalerna ska sitta i en borgerlig regering utan överdriven beröringsĂ„ngest inför SD. 

För det andra har partiets opinionssiffror sjunkit som en sten under samverkansĂ„ren med S och MP.  Huruvida det gĂ„r bĂ€ttre nu Ă€r förstĂ„s skrivet i stjĂ€rnorna. Vi fĂ„r vĂ€nta och se.

Det var nöjsamt att lyssna pĂ„ debatten. Liberalerna Ă€r ett kul parti pĂ„ det viset att man har nĂ€ra till de stora orden och lĂ€tt för att sĂ€tta in sig sjĂ€lva i de historiska och avgörande sammanhangen. 

De krassa verkligheterna och det endast treprocentiga stödet i opinionen förbleknade nĂ€r ombud efter ombud beskrev det egna partiets stĂ€llningstaganden som avgörande för civilisationen i allmĂ€nhet och för demokratin i synnerhet. 

Dylika inlĂ€gg blandades med mer jordnĂ€ra betraktelser om vad politik Ă€r och med talare som pĂ„minde om att de "ytterkantspartier" som L tillsammans med S, C och MP har velat hindra frĂ„n inflytande nu Ă€r tio gĂ„nger större Ă€n det egna partiet. 

Ett politiskt parti Àr i grunden en grupp mÀnniskor som blivit valda pÄ samma lista och som har att förhÄlla sig till det parlamentariska lÀget och samhÀllsstÀmningen pÄ ett sÄ inflytelserikt, samlat och enat sÀtt som möjligt. Det Àr det Liberalerna försöker göra nu.

För Socialdemokraterna borde L:s omsvĂ€ngning vara en signal om förĂ€ndring. S drar löje över sig om man bara fortsĂ€tter som vanligt och nu Ă€ven sorterar in Liberalerna i den vĂ€xande skara av partier som anklagas för att ingĂ„ i fascismens och antidemokratins stormtrupper. 

Lyft blicken och byt strategi. I en vettig riksdag behövs socialdemokrater och liberaler som kan tala med varandra om reformer och sakfrÄgor. SÄ skippa skitpratet.