Tesla obstruerar – för att de inte har lust

Jag kan inte hitta något annat skäl för Tesla att obstruera än att de helt enkelt inte har lust. Elon Musk vill bestämma själv, skriver Veronica Palm.

Elon Musks enda kommentar har varit ”Galet”. Vilket måste sägas visa tydligt hans brist på respekt för både sina anställda och den svenska modellen, skriver Veronica Palm.

Elon Musks enda kommentar har varit ”Galet”. Vilket måste sägas visa tydligt hans brist på respekt för både sina anställda och den svenska modellen, skriver Veronica Palm.

Foto: Britta Pedersen/TT

Krönika2023-12-02 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora strejker är ovanligt i Sverige eftersom ansvarstagande arbetsgivare och fackföreningar kommer överens i kollektivavtal och förhandlingar. Ett bra system, som byggt Sverige starkt i nära hundra år. Men nu utmanas den svenska modellen av världens rikaste man – Elon Musk.

I fem veckor har arbetarna på Teslas fabriker i Sverige strejkat för att få ett kollektivavtal. Företaget har avvisat alla förhandlingsbud, både från fack och medlare. Elon Musks enda kommentar har varit ”Galet”. Vilket måste sägas visa tydligt hans brist på respekt för både sina anställda och den svenska modellen.

Det är två saker som står på spel när ett stort företag väljer att etablera sig i Sverige, men sedan vägrar teckna kollektivavtal:

För det första för varje enskild löntagares villkor. Oavsett hur schyst en arbetsgivare är, med bra lön, fruktkorg, rabatter och julgåvor, så finns ingen garanti i det. Dessutom är det helt ok att vara extra schyst även med ett avtal. Kollektivavtalet innehåller grundläggande rättigheter, sådant som arbetsgivaren inte när som helst kan plocka bort. För arbetarna på Tesla skulle ett kollektivavtal betyda att de får högre lön. De ligger i dag lägre än snittet i bilbranschen. Men det skulle också ge garanterad årlig löneökning, komplett försäkringsskydd, rätt till omställningsstöd, möjlighet till deltidspension, arbetstidsförkortning och en hel del annat. Kort sagt. Det blir bättre med kollektivavtal, även om man skulle bli av med en chokladask till jul. 

För det andra är kollektivavtal bra för landet. Den svenska modellen skapar ordning och reda. 90 procent av alla löntagare i Sverige omfattas av ett kollektivavtal. Det ger tydliga spelregler för alla inblandade och gör att Sverige är ett land med väldigt få konflikter på arbetsmarknaden. Och ja, det är bra för löntagare och företag, men också för oss alla. En fungerande arbetsmarknad ger tillväxt, alltså både höjda löner och mer pengar till välfärden. 

Så varför vägrar Tesla skriva under ett kollektivavtal då? Ja, det finns egentligen inga rationella skäl. Hos de företag som har, alltså nästan alla, är både fack och arbetsgivare nöjda. Jag kan inte hitta något annat skäl för Tesla att obstruera än att de helt enkelt inte har lust. Elon Musk vill bestämma själv, enligt den feodala idén att den som köper någons arbete ska ha all makt att bestämma både pris och villkor. Vad annat skäl kan finnas för världens rikaste man att gå i konflikt med svenska industriarbete och väl fungerande svenska traditioner? 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om