Sverigedemokraterna är och förblir ett enfrågeparti

I sin iver på makt och att bedriva klappjakt på invandrare så lockar de med valfläsk som de sedan steker så fort valet är över, skriver Veronica Palm.

Det är svårt att inte skratta när man googlar upp Jimmie Åkessons valfilm från en bensinmack. Tio kronor billigare vid pump, var hans budskap, men priset har bara ökat sedan valdagen, skriver Veronica Palm.

Det är svårt att inte skratta när man googlar upp Jimmie Åkessons valfilm från en bensinmack. Tio kronor billigare vid pump, var hans budskap, men priset har bara ökat sedan valdagen, skriver Veronica Palm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2023-09-23 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan presenterade regeringen och Sverigedemokraterna den andra av fyra statsbudgetar för mandatperioden. Hälften alltså. Jag förstår om många av Sverigedemokraternas väljare är besvikna. Partiet är det största av de som styr regeringen. Deras väljare trodde nog att det skulle betyda att de också genomförde sina mer populära vallöften, men icke. 

Låt oss titta på några av de mest konkreta och upphaussade vallöftena nämligen: Göra livet svårt för invandrare, billigare bensin, bättre välfärd och samma patientavgift för tandvård som för sjukvård. 

Jodå, nog har de gjort livet svårare för den som har rötter i andra länder. Den dogmatiska och snåla migrationspolitiken spiller över på alla invandrare. Nu stryps stödet till invandrarföreningar, angiverilagen kommer göra att även den som bott här hela sitt liv får misstänksamma blickar och modersmålsundervisningen hotas. De genomför en räcka förändringar, små och stora, som sammantaget leder till ökad splittring och rasism, och dessutom försvårar integration. Så visst har de lyckats med att göra livet svårt för invandrare, men det verkar också vara deras enda fokus nu när de har makt.

Det är svårt att inte skratta när man googlar upp Jimmie Åkessons valfilm från en bensinmack. Tio kronor billigare vid pump, var hans budskap, men priset har bara ökat sedan valdagen. Allt deras prat om välfärd klingar också falskt när man ser den svältkur kommuner och regioner utsätts för i statsbudgeten. 

Vad gäller tandvårdskostnaderna så kom det i alla fall ett besked i budget. Dock inte att det ska kosta som att gå till vårdcentralen som de lovade. Nej, i stället ska det kosta mer. Tre hela årskullar dras bort från den avgiftsfria barn- och ungdomsvården. Dyrare tandvård är Sverigedemokraternas senaste svek. Och nu är som sagt hälften av mandatperiodens budgetar lagda. 

Det står allt mer klart att Sverigedemokraterna också är ett populistiskt maktparti, ett sådant som lovar runt och håller tunt. I alla fall på områden de själva inte är så intresserade av, alltså hur vanligt folk har det. I sin iver på makt och att bedriva klappjakt på invandrare så lockar de med valfläsk som de sedan steker så fort valet är över. Alla de väljare som ville ha billigare bensin, förbättringar i välfärden och kunna gå till tandläkaren utan att tömma bankkontot, de är lurade. Sverigedemokraterna är och förblir ett enfrågeparti.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om