Snegla västerut för att sänka matpriserna

Tre stora företag kontrollerar 90 procent av dagligvaruhandeln i Sverige. Det går inte att kalla för något annat än oligopol, skriver Veronica Palm.

Det är ju kunder en butik behöver och kunderna har strömmat till. För Norge innebar det att matpriserna, i motsats till Sverige, bidrog till att hålla nere inflationen, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Det är ju kunder en butik behöver och kunderna har strömmat till. För Norge innebar det att matpriserna, i motsats till Sverige, bidrog till att hålla nere inflationen, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto:

Krönika2023-03-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den där "jag-ska-baka-fylla-på-lite-kassen" i mataffären, den landade under lång tid på 300 kronor. Nu är det svårt att komma under 500 för lite frukt, grönsaker, frukostmat och det man missade vid storhandling. 

Nu har SCB bekräftat att känslan i mataffären är rätt. Matpriserna i Sverige steg med svindlande 22 procent under förra året. I samma rapport konstaterades också att skenande matpriser är den främsta orsaken till inflationen. Alltså att de höga matpriserna driver upp alla andra priser, leder till stigande räntor och påverkar lönebildningen. Inflationen i Sverige var hela 12 procent under förra månaden.

Matpriserna måste ner. Både för att allt för många främst barnfamiljer får svårt att köpa näringsriktig mat, men också för att dämpa inflationen. 

Nu spottar politiker ur sig förslag för att vända utvecklingen. Vänsterpartiet föreslår ett matpristak, likt det som Frankrike infört. Det finns uppenbara problem med att politiskt gå in och styra prissättning, men ändå, det är en idé som skulle göra skillnad. Miljöpartiet vill tillfälligt slopa matmomsen. Även det skulle göra skillnad, men förslaget kritiseras av LO-ekonomerna med det rikliga argumentet att mer skattesänkning skulle leda till andra problem. Socialdemokraterna föreslår att staten ska kompensera hushållen, exempelvis genom höjt barnbidrag och andra riktade och träffsäkra åtgärder. 

Från regeringen sitter man still, även om det skakar betänkligt. Ingen regering i mannaminne har rasat så snabbt i förtroende efter ett val, så jag kan gott förstå att de är försiktiga. Men finansministern har i alla fall lovat att hålla ögonen på dagligvaruhandeln. Även om jag inte tror att arga-ögat från ministern kommer lösa problemet, så riktar hon ändå blicken rätt. Det är matvarujättarna som är problemet. Tre stora företag kontrollerar 90 procent av dagligvaruhandeln i Sverige. Det går inte att kalla för något annat än oligopol.

I Norge är maktkoncentrationen på matmarknaden nästan lika illa som i Sverige. Men där har något skett. En av de tre matjättarna, Kiwi, införde helt nyligen en pris-sjekk, en kampanj för att hålla koll på priserna. De sänker priset på flera varor och lovar att om deras konkurrenter också sänker kommer de fortsätta neråt. För Kiwi har det varit storslam. Det är ju kunder en butik behöver och kunderna har strömmat till. För Norge innebar det att matpriserna, i motsats till Sverige, bidrog till att hålla nere inflationen.

Så, alla ni med makt över maten, snegla västerut. Det är bra för hushållen och för landet.