Skamligt stoppa humanitärt stöd under brinnande krig

De som deltar i terror ska straffas. Vad som däremot inte är rimligt är att straffa alla de som är beroende av UNRWA:s stöd för att överleva. Men så sker, skriver Veronica Palm.
De som deltar i terror ska straffas. Vad som däremot inte är rimligt är att straffa alla de som är beroende av UNRWA:s stöd för att överleva. Men så sker, skriver Veronica Palm.

Ett minskat stöd skulle direkt drabba hundra tusentals hungriga människor, tveklöst leda till hungerkatastrof och högst troligt till dödlig svältkatastrof. Det är inte bara oansvarigt av omvärlden utan också djupt inhumant, skriver Veronica Palm.

Krönika 10 februari 2024 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen har undgått det massiva dödandet som drabbat Gaza de senaste fyra månaderna, även om det är svårt att ta in bilder på barn som försöker rädda sig ur rasmassor. Fler än 26 000 människor har nu dödats, en överväldigande majoritet av dessa är civila, kvinnor och barn. Och bomberna fortsätter falla över en befolkning på 1,7 miljoner som är instängda på en yta stor som en fjärdedel av Öland.

Redan innan kriget var Gazaborna ett hårt prövat folk. Den israeliska ockupationen och isoleringen har gjort att FN-organet UNRWA under decennier varit helt avgörande för att Gazaborna ska få förnödenheter. Efter krigsutbrottet kanaliseras allt mer av nödhjälp via UNRWA då många andra hjälporganisationer inte kunnat vara kvar och verka i området.

I förra veckan uppdagades att några av de lokalanställda deltagit vid Hamas attacker mot Israel. Helt oförsvarbart naturligtvis. De stängdes omedelbar av och en rättslig process och en utredning ska inledas. En fullt rimlig följd. De som deltar i terror ska straffas. Vad som däremot inte är rimligt är att straffa alla de som är beroende av UNRWA:s stöd för att överleva. Men så sker. 

Utan vidare utredning beslutar regeringen att stoppa allt svenskt stöd till organisationen. Det är en kollektiv bestraffning. 70 procent av Gazas befolkning är registrerade som flyktingar hos UNRWA. Än fler är beroende av dem för att få tillgång till mat, rent vatten, sanitet och sjukvård. Organisationen är helt livsavgörande för Gazas befolkning. Att stoppa stödet till den organisationen som kan nå fram med stöd är att bidra till att en akut humanitär situation förvärras. Redan i dag saknar många av de som lever under ständig skräck för nya bombanfall mat. Ett minskat stöd skulle direkt drabba hundra tusentals hungriga människor, tveklöst leda till hungerkatastrof och högst troligt till dödlig svältkatastrof. Det är inte bara oansvarigt av omvärlden utan också djupt inhumant.

Redan vid krigets inledning stoppade regeringen det svenska utvecklingsbiståndet till Palestina, som en reaktion på Hamas fruktansvärda terrorattentat. En kontraproduktiv åtgärd som bara spelar terroristerna i händerna. Utvecklingsbistånd går till att bygga upp demokrati och stödja det palestinska folket. Just de verktyg som kan bidra till att bryta Hamas grepp över befolkningen på Gaza. Nu går regeringen alltså vidare med att strypa det akuta humanitära stödet till det FN-organ som finns på plats, mitt under brinnande krig. Det är skamligt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa