Så kan Sverige bli ett starkt land för arbete och skydd

Migrationsminister Anders Ygeman har nu presenterat en så kallad lagrådsremiss där regeringen anmäler sina förslag för att äntligen få ordning på utvisningsverksamheten i staten.

Krönika 19 februari 2022 07:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tanken är att förslagen ska förvandlas till gällande lag från och med juli månad i år. Det är ett antal skärpningar på vitala punkter som föreslås: Utvisningar ska kunna ske vid lägre straffvärden än i dag. Kravet på strafflängd för att kunna utvisas halveras från 1 år och ner till ett halvår. Domstolarna ska också kunna väga in "brottets allvar" i sina domskäl. Andra viktiga förslag som under lång tid utmanat det "allmänna rättsmedvetandet" är att regeringen vill riva upp nu gällande instruktioner till domstolarna att "beakta det men som utlän­ningen förorsakas genom utvis­ningen vid straff­mät­ningen och val av påföljd" och att kravet på "synner­liga skäl för utvisning när utlän­ningen vistats länge i Sverige tas bort". 

När det gäller de tidigare utvisningsdömda islamistiska imamerna som enligt Migrationsöverdomstolen inte kan utvisas eftersom de riskerar tortyr och förföljelse i de länder de kommer ifrån (och därför får stanna i Sverige och predika om tortyr och förföljelse av "otrogna) har det också börjat hända saker på riktigt. Aftonbladet var för några veckor sedan först med att rapportera om att en av imamerna utvisats till sitt hemland Irak; via Turkiet. Fortsättning följer förhoppningsvis. Ska Sverige åter kunna bli ett fungerande, öppet och humanistiskt präglat invandringsland för arbete och skydd så krävs en välskött och effektiv verksamhet för utvisning och avvisning. Här har regeringen mycket kvar att bevisa. Bland annat har polisen och Riksrevisionen pekat på de stora bristerna när det gäller att avvisa asylsökande personer som fått avslag. 

Anders Ygeman får givetvis utstå spott och spe från den politiska oppositionen för att han lagom till valet kommer med förslag som M och SD krävt i åratal. Det får han tugga i sig. Men inte bara det. Vad jag verkligen skulle önska är att Anders Ygeman höll ett längre och sammanhållet linjetal om den socialdemokratiska migrationspolitikens helhet. Något sådant har vi inte hört på decennier. De senaste åren har varit vederstyggliga därvidlag. I brist på vettig regeringspolitik har flera statsråd bidragit till en förgrovning av debatten där kriminella till exempel har kallats för "avskyvärda odjur som ska jagas till världens ände". Ygeman kan kanske räta upp skutan? Här behövs det verkligen återtagen demokratisk kontroll.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Efter branden i soffan – man begärs häktad för mordbrand

Politik

SD vill införa "förminskande" ungdomstjänst

SD vill införa "förminskande" ungdomstjänst
Brott

Pojke sköts i huvudet – åtalad släppt inför dom

Pojke sköts i huvudet – åtalad släppt inför dom

Polisen har hittat stora mängder sprängdeg och vapen – man misstänks för grova brott

Polisen har hittat stora mängder sprängdeg och vapen – man misstänks för grova brott
Brott

Häktad efter skjutning vid polisingripande

Häktad efter skjutning vid polisingripande
Visa fler