SÄ kan Sverige bli ett starkt land för arbete och skydd

Migrationsminister Anders Ygeman har nu presenterat en sÄ kallad lagrÄdsremiss dÀr regeringen anmÀler sina förslag för att Àntligen fÄ ordning pÄ utvisningsverksamheten i staten.

Migrationsminister borde hÄlla ett rejÀlt linjetal om den socialdemokratiska migrationspolitiken. Det önskar sig krönikören Widar Andersson.

Migrationsminister borde hÄlla ett rejÀlt linjetal om den socialdemokratiska migrationspolitiken. Det önskar sig krönikören Widar Andersson.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2022-02-19 07:07
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tanken Ă€r att förslagen ska förvandlas till gĂ€llande lag frĂ„n och med juli mĂ„nad i Ă„r. Det Ă€r ett antal skĂ€rpningar pĂ„ vitala punkter som föreslĂ„s: Utvisningar ska kunna ske vid lĂ€gre straffvĂ€rden Ă€n i dag. Kravet pĂ„ strafflĂ€ngd för att kunna utvisas halveras frĂ„n 1 Ă„r och ner till ett halvĂ„r. Domstolarna ska ocksĂ„ kunna vĂ€ga in "brottets allvar" i sina domskĂ€l. Andra viktiga förslag som under lĂ„ng tid utmanat det "allmĂ€nna rĂ€ttsmedvetandet" Ă€r att regeringen vill riva upp nu gĂ€llande instruktioner till domstolarna att "beakta det men som utlĂ€n­ningen förorsakas genom utvis­ningen vid straff­mĂ€t­ningen och val av pĂ„följd" och att kravet pĂ„ "synner­liga skĂ€l för utvisning nĂ€r utlĂ€n­ningen vistats lĂ€nge i Sverige tas bort". 

NĂ€r det gĂ€ller de tidigare utvisningsdömda islamistiska imamerna som enligt Migrationsöverdomstolen inte kan utvisas eftersom de riskerar tortyr och förföljelse i de lĂ€nder de kommer ifrĂ„n (och dĂ€rför fĂ„r stanna i Sverige och predika om tortyr och förföljelse av "otrogna) har det ocksĂ„ börjat hĂ€nda saker pĂ„ riktigt. Aftonbladet var för nĂ„gra veckor sedan först med att rapportera om att en av imamerna utvisats till sitt hemland Irak; via Turkiet. FortsĂ€ttning följer förhoppningsvis. Ska Sverige Ă„ter kunna bli ett fungerande, öppet och humanistiskt prĂ€glat invandringsland för arbete och skydd sĂ„ krĂ€vs en vĂ€lskött och effektiv verksamhet för utvisning och avvisning. HĂ€r har regeringen mycket kvar att bevisa. Bland annat har polisen och Riksrevisionen pekat pĂ„ de stora bristerna nĂ€r det gĂ€ller att avvisa asylsökande personer som fĂ„tt avslag. 

Anders Ygeman fÄr givetvis utstÄ spott och spe frÄn den politiska oppositionen för att han lagom till valet kommer med förslag som M och SD krÀvt i Äratal. Det fÄr han tugga i sig. Men inte bara det. Vad jag verkligen skulle önska Àr att Anders Ygeman höll ett lÀngre och sammanhÄllet linjetal om den socialdemokratiska migrationspolitikens helhet. NÄgot sÄdant har vi inte hört pÄ decennier. De senaste Ären har varit vederstyggliga dÀrvidlag. I brist pÄ vettig regeringspolitik har flera statsrÄd bidragit till en förgrovning av debatten dÀr kriminella till exempel har kallats för "avskyvÀrda odjur som ska jagas till vÀrldens Ànde". Ygeman kan kanske rÀta upp skutan? HÀr behövs det verkligen Ätertagen demokratisk kontroll.