Regeringen lämnar bostadsbristen vind för våg

För jobben, tillväxten och människors rätt att ha någonstans att bo så borde varje ansvarsfull makthavare prioritera bostadsbyggande. Men i Sverigedemokraterna och regeringens budget för nästa år lyster det med sin frånvaro.

I veckan presenterade Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson och Niklas Karlsson (S), ordförande i skatteutskottet, Socialdemokraternas skuggbudget.

I veckan presenterade Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson och Niklas Karlsson (S), ordförande i skatteutskottet, Socialdemokraternas skuggbudget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2023-10-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha någonstans att bo borde vara en självklar rättighet i Sverige. Unga vuxna borde kunna flytta hemifrån, den som kommit in på en utbildning eller fått jobb på annan ort kan tacka ja och om kärleken tar slut måste de som vill kunna separera. 

En fungerande bostadsmarknad är dessutom en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Om folk inte kan flytta dit jobben finns, i orter med nyindustrialisering eller storstadsområden, så förlorar inte bara individen, utan hela landet på det. Dessutom ger bostadsbyggande i sig jobb. Varje byggnadsarbetare bär tre andra arbeten på sina axlar, alltså butiksbiträden, förskolepedagoger, pizzabagare och så vidare.

Så hur står det till med bostadsmarknaden? Illa, är det korta svaret. Nära alla landets kommuner har brist på hyresrätter och oron i omvärlden gör att byggandet har tvärstannat. Det i sin tur spär på den negativa utvecklingen så att den ekonomiska krisen fördjupas.

För jobben, tillväxten och människors rätt att ha någonstans att bo så borde varje ansvarsfull makthavare prioritera bostadsbyggande. Men i Sverigedemokraterna och regeringens budget för nästa år lyster det med sin frånvaro. I stället använder de skattepengar för byggsektorn till höjt bidrag till de privatpersoner som vill renovera köket eller anlägga en pool i trädgården, det så kallade ROT-avdraget. 

I veckan kom Socialdemokraternas skuggbudget, alltså så som budgeten skulle sett ut om Magdalena Andersson var statsminister. Även den är en stram. Läget i landet är kärvt, inte minst för alla de kommuner och regioner som nu tvingas höja skatten för att Sverigedemokraterna och regeringen drar in på välfärden. 

Trots det tuffa ekonomiska läget, eller snarare just på grund av, så föreslår Socialdemokraternas stimulanser för ökat byggande. I skuggbudgeten finns investeringsstöd för student- och ungdomslägenheter och för hyresrätter på mindre orter med stora industrietableringar. Jag hade gärna sett ett mer generellt produktionsstöd eftersom vi har generell bostadsbrist, men förstår prioriteringen. Just den här typen av lägenheter är mest akut att bygga. Både för att det är där bristen är som störst och för att landet riskerar gå miste om både jobb, utbildning och tillväxt utan dem. Dessutom föreslås också statliga kreditgarantier för annat byggande, så det också kan kickas igång om än inte med samma prioritet. 

Jag hade som sagt gärna sett mer, men skillnaden är tydlig. Sverigedemokraterna och regeringen lämnar bostadsbristen vind för våg medan Socialdemokraterna är beredda att ta ansvar för tillväxten, landet och oss som vill bo här.