Precis som Trump har Åkesson skapat en våldsam grogrund

Nog visste vi att Sverigedemokraterna har en svans som sprider hat och hot i syfte att tysta sina motståndare. Men att den svansen utgår från partiets eget kansli är något nytt, skriver Veronica Palm.

När journalister konfronterar Jimmie Åkesson om uppgifterna svarar han hånfullt och skrattar bort det, skriver Veronica Palm.

När journalister konfronterar Jimmie Åkesson om uppgifterna svarar han hånfullt och skrattar bort det, skriver Veronica Palm.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2024-05-17 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med oberoende granskande journalistik avslöjar TV4 hur desinformationskampanjer orkestreras från partiets kommunikationsavdelning. 

I programmet säger partiets kommunikationschef att de driver ett femtiotal anonyma konton på sociala media. Konton som enbart är till för att vilseleda och förvränga med hjälp av en känslodriven klickvänlig mix av lögner, fulklippningar, hat och humor. TV4 lyckas kartlägga knappt hälften av dessa. Bara de har under årets förta kvartal haft mer än 27 miljoner visningar. En enorm desinformationskampanj. Något som med fog kan kallas för en trollfabrik och ett angrepp på det fria och öppna samhället. 

När journalister konfronterar Jimmie Åkesson om uppgifterna svarar han hånfullt och skrattar bort det. I stället för att låta fri och oberoende journalistik göra sitt jobb, granska och ställa till svars så som vanliga politiker gör, tar Åkesson ännu ett steg bort från det demokratiska samtalet. Hans svar kommer som envägskommunikation i form av inspelat tal. Till toner av ödesmättad musik går han till frontalangrepp på alla andra. Alla journalister, föreningsaktivister och alla andra partier är problemet. Med en hård zoomning spänner han ögonen i tittaren och säger med återhållen aggressivitet i rösten att ”Vi skäms inte. Det är inte vi som har förstört Sverige” med adress till de ovan nämnda, de som upprätthåller demokratin och öppenheten.

Nej, han uppmanar inte till våld och hotar inte, så som hans kommunikationschef gjorde med TV4:s journalist. Han behöver inte gå hela vägen. På samma sätt som Donald Trump inte behövde inför den våldsamma stormningen av Kapitolium, ett statskuppsförsök som skördade fem människoliv. Precis som Trump har Åkesson skapat en våldsam grogrund med hjälp av desinformation, misskreditering av oberoende källor och en trollfabrik som sprider detta. De behöver inte själva smutsa ner sig med själva uppmaningen.

Att skrämma motståndare till tystnad och hota oberoende granskare är att inskränka yttrandefriheten. Det är så demokratin avskaffas. Inte i ett slag eller beslut, utan steg för steg i en medveten kampanj. Sverige har ett robust demokratiskt system, men det måste försvaras. De som nu hotar systemet har kontor inne på regeringskansliet. Den demokratiska högern vet mycket väl vem de tog med i båten och nu måste de ta ifrån honom årorna. Allt annat är farligt.

Veronica Palm är politisk redaktör på Norrländska Socialdemokraten.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om