Politiken är i ett psykologiskt underläge

Krönika 2 oktober 2021 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bomben på Övre Husargatan i Göteborg är ännu ett exempel på hur märkligt fel Sverige har utvecklats på senare tid. Sprängningar, skjutningar och gangstermord förekommer i sådan omfattning att tankarna går till länder i krig och/eller med omfattande terrorism. Det känns otryggt. Så är det. Sverige är inte rustat för det här. Poliserna räcker inte till. Lagarna räcker inte till. Fängelserna räcker inte till. Kamerorna räcker inte till. Politiken räcker inte till. Rättsskipningen för särskilt grova brott håller på att privatiseras. Gangsters och klaner gör upp i blodiga slagsmål på gator och torg i Lund, i Flatås, i Borås, i Växjö. Knappt någon grips. Och när någon grips och till och med döms så blir straffen låga. I slutet av juli dömdes 11 män för våldsamt upplopp i Hjällbo utanför Göteborg. Fem av männen får två månaders fängelse medan sex av dem döms till fyra månaders fängelse. Tidningen GT rapporterade: "Fem av personerna tillhör Hjällbo-nätverket med koppling till den omskrivna släkten Ali-Khan. Sex av dem tillhör en annan släkt."  (GT 26 juli) 

Den senaste stora sprängningen före Övre Husargatan genomfördes på Ådalagatan i Linköping 2019. Mirakulöst nog omkom ingen människa i den mycket kraftiga explosionen vid ett bostadshus. Ingen person har dömts för brottet. Efter sprängningen inträffade däremot ett antal mord på öppen gata i Norrköping. Gangsterkriminaliteten kostar oerhört mycket i tid, ork, kraft och pengar för rättsstaten. Att staten lägger mycket resurser på de grova brotten är förstås helt riktigt. Men effekterna är för dåliga. Hundratusentals övertidstimmar och hundratals miljoner kronor satsas på utredningar och undersökningar och förhör. Betydligt fler av utredningarna behöver ända i långa fängelsedomar för att rättsstatens arbete ska vara mödan värt. Som det nu är så är det allmänna klart på efterkälken visavi de kriminella. Politiken är i ett psykologiskt underläge. Sådant märks och skapar oro och obehag.

För politiken gäller att stanna upp och ta in de nya verkligheterna i Sverige. Att utan filter, utan försvar, utan bortförklaringar, utan utspel, utan ideologiska narrspeglar och utan angrepp jämföra Sverige nu med Sverige för säg 25 år sedan. Här finns säkerligen stora lärdomar att hämta för att kunna få rätt politik på plats för att staten under de kommande åren ska kunna återta kontrollen över rättsskipningen. För Sveriges framtida väl och ve så finns inget som just nu är viktigare än att få stopp på gangsterkriminaliteten. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Man dömd till fängelse – bröt sig in och attackerade exets pojkvän

Man dömd till fängelse – bröt sig in och attackerade exets pojkvän

Mordförsök i Skäggetorp – en man gripen

Bedragare kom hem till äldre kvinna utanför Linköping – "Det är oerhört fula brott"

Obehörig man tros ha lämnat avföring på förskolans gård

Obehörig man tros ha lämnat avföring på förskolans gård

Tanklock uppbrutna – flera bränslestölder på kort tid

Tanklock uppbrutna – flera bränslestölder på kort tid
Visa fler