Partiet gör dygd av nödvändigheten

Den tidigare M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt brukade gissla Socialdemokraterna med ensamheten som vapen. Nu är rollerna ombytta.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren.

Foto: Arkiv

Krönika2019-10-19 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna håller partistämma i Västerås den här helgen. Jag är där. Det är ingen jättesamling av folk som cirklar runt på Aros kongresscenter; ett stenkast från Centralstationen. 200 ombud och kanske ungefär lika många åhörare, utställare, politiska tjänstemän och volontärer fyller inte alls upp de stora lokalerna. 

Ödsligheten i salarna är ett slags illustrativ levandegörelse av det numera allianslösa moderatpartiets politiska tillvaro. Partiet är åter ensamt med sig själv. 

Den tidigare partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt brukade gissla Socialdemokraterna med ensamheten som vapen. 

"Jag hör att ni vill göra saker i politiken", brukade han säga till den rad av S-ledare han mötte under sina åtta år som statsminister. "Jag hör att ni vill men med vem och vilka ska ni göra era saker?", fortsatte Reinfeldt och slutade med konstaterandet att "man behöver kompisar i politiken för att få något gjort."

Så var det och så är det. 

Nu är rollerna ombytta. Efter alla decennier som ensamregent av Sverige är i och för sig inte det här med att ha "kompisar" socialdemokraternas bästa gren. Men hur som helst så är det socialdemokraten Stefan Löfven som är statsminister eftersom det är S och inte M som är kompis med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. 

Moderaterna gör en dygd av nödvändigheten skulle man kunna säga. Tiden i ensamhet beskrivs av partiledningen som ett gyllene tillfälle att utveckla den egna politiken utan att behöva ta hänsyn till något annat än det egna intresset av att bli vad man heter; Sveriges ledande "samlingsparti" för "riktig borgerlig politik."

Partiledaren Ulf Kristersson talade på stämman om den "treårsresa" fram till riksdagsvalet 2022 som partiet nu har anträtt.

Kristersson antydde omprövningar och hårt jobb under resans gång fram till dess att Moderaterna står helt rustade för de "två stora uppdrag" som han ser framför sig: Att "återupprätta samhällskontraktet och att bana väg för nya klassresor."

För att åstadkomma detta behöver Moderaterna bland annat vara det "ledande partiet för lag och ordning" och för en "hållbar invandringspolitik". Partiet vill också vara i spetsen för en "framgångsrik klimatpolitik" och "skatten ska sänkas för alla."

På stämman presenterades också en "bidragsreform i fyra steg" varav några steg är bidragstak och en modell för hur nyanlända ska kunna kvalificera sig till förmåner genom arbete.

Moderaterna går kort sagt till höger i klassiska frågor som arbete, bidrag, skatt och brott & straff. Vilket uppskattas här på stämman. En tydlig och välargumenterad höger kan säkert fungera ute bland medborgarna också. Givet att man håller sig till sakfrågor och inte ylar "frihet" åt försämringar för vanligt folk. 

Och sen är det ju det här med kompisar förstås.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se