Sven-Erik Österberg har varit ordförande i regeringens "delegation för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen". Nyligen presenterade delegationen sina förslag på förändringar och reformer. I en artikel på DN Debatt (12/12) sätter Sven-Erik Österberg fingret på den offentliga sektorns svagaste punkt: Ointresset för uppföljning och kvalitetskontroll.
Jag har kommit i kontakt med fenomenet ett flertal gånger på både kommunal och nationell nivå. I stora kommuner rullar många miljarder skattekronor runt i de stora välfärdsystemen för vård, skola och omsorg. I de politiskt styrda förvaltningarna finns dock mycket svaga incitament och dessutom bristande kompetens för utvärdering och uppföljning av hur alla dessa miljarder kronor används.
I politiken är alltid budget och satsningar mycket intressantare än bokslut och utvärdering. 100 miljoner hit eller dit i en ny satsning kan få oerhört stort genomslag i politik och media medan knappt någon bryr sig om de 10 miljarder som redan används. Denna strukturella kultur gör offentlig sektor extra sårbar för felaktigheter, bedrägerier och för låg produktivitet. I ett land som Sverige där den offentligt styrda ekonomin är mycket stor och omfattande kan det implementerade ointresset för att "kolla upp hur det går" orsaka stora problem.
Sven-Erik Österberg har haft många uppdrag och roller i den svenska offentlighetens tjänst. Jag fick först syn på honom när han efter en fackligpolitisk karriär blev kommunalråd i Skinnskatteberg i Västmanland 1991. Sedan sågs vi i riksdagen där vi båda var ledamöter 1994 och därefter har våra vägar korsats med ojämna mellanrum.
Sven-Erik Österberg har varit statsråd, landshövding i Norrbotten och är nu landshövding i Stockholm. Han är i mina ögon närmast synonym med begrepp som ordning och reda.
Sven-Erik Österberg konstaterar på DN Debatt: "Trots de betydande statsfinansiella konsekvenserna finns det i dag inte någon långsiktig inriktning för arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar. Inte någonstans sker en samlad uppföljning av vad som görs och vilka effekter det har."
Delegationen har en rad förslag för hur kontroll och uppföljning ska integreras i den politiska/offentliga förvaltningen. Vilket är mycket angeläget. Delegationen bedömer att det enbart från de nationella välfärdssystemen felaktigt har betalats ut ungefär 20 miljarder kronor per år de senaste 15 åren.
De viktigaste förändringsförslagen från Österbergs delegation handlar om att införa ett tydligt och offentligt ansvar för att motverka felaktiga utbetalningar. Något sådant måste till om politikens intresse för att kolla upp hur det går ska öka på det sätt som krävs.
Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se