Nu öppnar vi debattmaterialet på Corren.se

Ju fler som deltar i debatten, desto mer välgörande är det för demokratin.

Maria Kustvik, chefredaktör Corren.

Maria Kustvik, chefredaktör Corren.

Foto: Foto: Jocke Blomqvist

Krönika2021-02-15 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några av de mest uppskattade inslagen i Corren är vårt insändar- och debattmaterial. Det märks tydligt både på inflödet av texter och i de många kontakter med er läsare. 

Man skulle ju kunna tro att i takt med att sociala medier har vuxit till en sådan enorm arena för åsiktsutbyte så skulle relevansen för vårt opinionsmaterial minska. Men nej. 

En trolig förklaring till varför det fortfarande är attraktivt att publicera sig i en tidning, är att materialet är redaktörat. Varje dag jobbar vår insändar- och debattredaktör med att vaska fram guldkornen så att du som läsare får ett innehåll som är så aktuellt och relevant som möjligt. Högt och lågt. Spretigt, roligt eller provocerande.

Det betyder samtidigt att en hel del inte blir publicerat, och att argumentera för att en text inte blir publicerad, det kan vara en så nog svettig uppgift för en redaktör. Sedan några veckor tillbaka har vi en ny redaktör på plats, den mångåriga Corren-medarbetaren Ann-Charlotte Irhede. Ni med flitiga pennor har redan hunnit stifta bekantskap med henne. 

Opinionsmaterialet är något vi värnar om. Inte bara för att ni uppskattar det, utan för att det är en del av det demokratiska uppdraget som det innebär att driva en tidning. 

Som ni säkert har märkt har vi sedan januari utökat antalet sidor för opinionsmaterial för att få med fler artiklar. Nästa stora steg är att materialet från och med nu är öppet på Corren.se. 

Vår tids samhällsdebatt sker nästan uteslutande i sociala medier, och då är det självklart för oss att våra skribenter och läsare ska kunna sprida åsiktsmaterialet. Det är välgörande för demokratin ju fler som deltar i debatten. 

På Corren.se har vi också skärpt till formen, numera är det en tydligare skillnad mellan nyhetsartiklar och åsiktsmaterial. Åsiktsmaterialet har ett prefix i rubriken, antingen ”debatt:” eller ”insändare”, så att du som läsare säkert förstår vad som är vad och läser det i rätt kontext.

Samtidigt passar vi på att putsa till våra regler kring insändare och debatt. Bland annat vill vi ge förtur åt insändare undertecknade med namn, eftersom vi anser att namnet ger mer tyngd, trovärdighet och tydlighet till innehållet. Det finns förstås fortsatt undantag när vi av olika anledningar behöver skydda skribentens identitet. 

Allt vårt opinionsmaterial och våra regler för er skribenter hittar du under corren.se/asikter. Gå gärna in och kika där och passa på att tycka till!