Normaliseringen av extremhögern är unik

Under lång tid har Sverige varit ett föredöme i social sammanhållning.

Den framgång Sverigedemokraterna nu skördat ses som ett föredöme för hela den europeiska rörelsen. Eller som det franska nationalistpartiets Marine Le Pen med glädje uttrycker det efter valet i Sverige ”En patriotisk våg sveper över Europa", skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Den framgång Sverigedemokraterna nu skördat ses som ett föredöme för hela den europeiska rörelsen. Eller som det franska nationalistpartiets Marine Le Pen med glädje uttrycker det efter valet i Sverige ”En patriotisk våg sveper över Europa", skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: Jean-Francois Badias

Krönika2022-09-24 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har kommit studiebesök för att titta på vår barnomsorg, jämställdhet och arbetsmarknadsmodell. Nu vänds blickarna mot oss av andra skäl. Utländska media rapporterar efter valet att det ingen annanstans finns ett så stort och inflytelserikt parti ”from neo-Nazi movment in the mid-1990s” som i vårt hörn av världen.

Sverigedemokraternas syskonpartier i Europa har genomgått samma resa som vårt högerextrema parti. De har jobbat hårt med normalisering, slipat bort öppen rasism, tonat ner Putin-vänligheten och städat i medlemskåren. Men trots att många högerextrema partier i Europa har haft parlamentsplatser under lång tid har normalisering inte gått så långt som i Sverige.

Den framgång Sverigedemokraterna nu skördat ses som ett föredöme för hela den europeiska rörelsen. Eller som det franska nationalistpartiets Marine Le Pen med glädje uttrycker det efter valet i Sverige ”En patriotisk våg sveper över Europa.”

Hon förklarar vidare att hon inte i första hand syftar på det goda valresultatet för Sverigedemokraterna, utan det faktum att de sitter på makten i regeringsförhandlingar. Inte som ett vågmästarparti som alla andra partier vill gå runt. Det har många högerextrema partier i Europa tidigare gjort. Utan att de är en fullt integrerad del av den samlade högerns maktövertagande. Egentligen är det Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hon hyllar och pekar på som det nya som ger fart åt den patriotiska vågen.

Jag delar Le Pens analys. Den normalisering av extremhögern som de demokratiska högerpartierna genomfört i en rasande fart i Sverige, den är unik. Här förhandlas om hela statsbudgeten, tjänstemän i regeringskansliet, talmansposten (rikets högsta ämbete näst efter statschefen) och kanske också ministerposter. Allt sedan den stora missbedömningen på 30-talet i Tyskland har den anständiga högern hållit sig borta från att gå så långt i samarbete med högerextrema partier.

De svenska regeringsförhandlingarna gläder inte bara nationalistiska partier i Europa. Det inspirerar också demokratiska högerpartier runt om på vår kontinent. Det politiska landskapet håller på att ritas om.

Sverige som landet lagom är, och har alltid varit, en myt. Vi har stuckit ut som extrema, toppat listor kring personlig frihet, jämställdhet och barns rättigheter. Nu tar vi plats som ytterlighet också vad gäller att ge extremhögern inflytande. Jimmie Åkesson kommer få ta emot många internationella studiebesök framöver.