Medan man funderar på vad som behöver sägas

Pekka Haavisto är utrikesminister i Finland. På onsdagskvällen var han gäst i SVT: s program "30 minuter" vars programledare Anders Holmberg vi ser baksidan av här på bilden.
Pekka Haavisto är utrikesminister i Finland. På onsdagskvällen var han gäst i SVT: s program "30 minuter" vars programledare Anders Holmberg vi ser baksidan av här på bilden.

Pekka Haavisto är utrikesminister i Finland. Tidigare i veckan gästade han SVT:s program "30 minuter".

Krönika 19 mars 2022 07:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programledaren Anders Holmberg ställde frågor om kriget i Ukraina, om Nato, om förhållandet mellan Sverige och Finland och om vilka grader av destabilisering som kan eller inte kan förväntas av en eventuell Natoansökan från Finland och Sverige. 

Pekka Haavisto representerar miljöpartiets systerparti De Gröna i Finlands regering. Haavisto upplevdes spontant som något helt annorlunda än de svenska miljöpartisterna. Och så är det förstås. Men i ett lite större perspektiv så anknyter Pekka Haavisto till traditionen av starka miljöpartistiska utrikesministrar i det gröna partiets skyltfönsterland Tyskland. Här hade vi Joschka Fischer som utrikesminister under sju år fram till 2005 och här har vi det gröna språkröret Annalena Baerbock som ny utrikesminister sedan senhösten 2021.

Pekka Haavisto utstrålar förtroende och försiktighet. Den trygga finlandssvenska dialekten och de defensiva ordvalen har självklart betydelse. Det känns ända in i märgen att här har vi en person som vet att det inte finns något som fria luncher; det man gör och de samarbeten man går med i respektive avvisar; de har betydelser som går rakt in i de tunga frågorna om liv och död. 

 

Finland vet hur det känns att stå upp mot Ryssland. Finland vet hur det känns att besegras av Ryssland. Finland vet hur det känns att som ett av Europas fattigaste länder betala dyra krigsskadestånd till Ryssland. Finland vet hur det känns när stora delar av den arbetsföra befolkningen tvingas emigrera till Sverige för att kunna försörja sig och sina familjer. Finland vet kort sagt hur det är och vad som gäller. 

Pekka Haavisto aktade sig noga för att kritisera den svenska statsministern Magdalena Andersson för hennes ord om att det skulle vara "destabiliserande" för vår del av Europa om Sverige (och Finland eftersom vi är en enhet) nu sökte medlemskap i Nato. Finländarna vet att man ibland kan behöva säga saker och ting medan man funderar på vad som behöver sägas.

Finland har valt en Natostrategi där partierna i riksdagen först kommer samman innan de viktiga partierna kommer med sina avvägningar. I Sverige är det tvärtom. Jag vet inte vad som är bäst. Länder och kulturer är olika. Men en sak är säker. Finland och Sverige bör följas åt. Men som Haavisto påpekade så är redan Danmark och Norge medlemmar i Nato. Velar Sverige om Nato så finns det andra nordiska länder som Finland kan knyta an till. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa