Partiernas egennyttamaximerande rationaliteter krockar med varandra och när trycket blir för stort så riskerar topplocket att spricka med blixt och dunder. Det är vad som har hänt i politiken nu. Trycket har byggts upp sedan valet 2010 då SD tog sig in i riksdagen och ställde allt på huvudet. Efter allt som varit – tvångsäktenskapet mellan S och MP i regeringen, den borgerliga alliansens sammanbrott, misstroendeförklaringar, statsministeravgångar, DÖ och Jökar, förnedringsklausuler, regeringar som regerar på oppositionens budgetar, kryddat med extraordinära samhällshändelser som terrorattacker, mördande gangstervälden i förorterna och en pandemi med många döda och vaccinmotstånd – så brakade det ihop till slut. Det historiska vingslaget med valet av den första kvinnliga statsministern förmådde inte stå emot trycket från den uppdämda partipolitiska frustrationen. Medan en stor del av den övriga befolkningen ruskar på huvudet och tänker att "vad f-n håller de på med?
Nu får socialdemokraternas nyvalda partiledare Magdalena Andersson ta nya tag efter sin första korta sejour som vald men ej tillträdd statsminister. Med siktet inställt på att bli tolererad av riksdagen en tredje gång efter valet 2022 så tar hon sig nu an uppgiften att på måndag bli vald en andra gång. Oppositionen förfogar fortfarande endast över 174 av riksdagens 349 mandat och kan därför inte utmana på allvar om regeringsmakten. Det torde inte ligga några hinder i vägen för att Magdalena Andersson inom kort kan läsa upp en förklaring och viljeinriktning för en ny regering som för första gången sedan 2006 endast består av socialdemokrater; kanske inklusive någon överraskning i form av partilösa och/eller partibytare.
Fram till valet ska den nya regeringen regera utifrån den mixade budget som riksdagen fastställde på onsdagen. M, SD och KD tryckte in lite av sin politik i regeringens budget. I huvudsak vann budgeten på inklivet från höger. Arbetslinjen och rättsstaten och pensionärerna har nu bättre och tydligare genomslag. Tunga områden som a-kassa och sjukförsäkring med mera ligger kvar som förut. "Justeringar i marginalen", sa Magdalena Andersson om saken. En lätt underdrift förstås. Men rätt attityd.
Riksdagen ser ut som den gör. Regeringen har bara 100 mandat av 349. Det borde finnas utrymme för några rejäla överenskommelser i tunga samhällsfrågor under våren. Om nu inte valfebern slår till för hårt.