Människofientligt hat och terror växer

Den varmaste midsommar på 50 år och äntligen utan pandemirestrektioner.

Krönika 2 juli 2022 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gjorde precis allt. Det svenskaste av det svenska. Jag var i skärgården, åt jordgubbar, hade blommig klänning, dansade runt midsommarstången, förlorade i femkamp och åt så mycket matjessill att det krävdes en del ”midsommardryck” för att släcka törsten. 

Samtidigt kom besked om att USA:s Högsta domstol beslutat riva upp den dom som inte tillåter förbud mot abort. Nu är det fritt fram för de delstater som så önskar att förvägra kvinnor akut och nödvändig hälsovård. Att förbjuda abort leder till två saker. För det första gör staten en brottsling av den som är i desperat behov av vård. För det andra utförs aborter i stället i undermålig hygienisk miljö, av någon som kanske saknar kunskaper och utan modern utrustning. Många tar till desperata metoder som att föra upp vassa föremål i underlivet, dricka blekningsmedel eller äta krossat glas. Tiotusentals kvinnor mister livet varje år på grund av osäkert utförda aborter. Rätten till fri abort räddar liv. 

 

Efter att vi på midsommaraftonens kväll hade grillat och haft musikquiz fick den ljumma midsommarnatten vandra vidare. Solen var nere och snuddade bakom horisonten när jag bäddade ner mig i en lillastuga på gården för att på midsommardagen vakna till att ännu en människofientlig handling begåtts under midsommarhelgen.

En man sköt under natten rakt in i en av Oslos mest besökta gayklubbar. Två människor miste livet, flera vårdades på sjukhus med allvarliga skador. Skytten riktade sig medvetet mot HBTQ-personer, mitt under Prideveckan. Dådet riktade sig mot den som tvingats leva i garderoben, som får utstå fördomar, som hotas på öppen gata, som måste komma ut om och om igen i varje nytt sammanhang, som tvingas bära hela queer-rörelsen, som får undrande blickar och höjda ögonbryn och mycket mycket mer. Prideveckan är för många veckan då man kan slippa förhålla sig till norm och bara vara öppet stolt över den man är. Vi vet i dag inte om det är ett hatbrott eller ett terrorbrott, men vi vet att människofientligt hat och terror växer. Ingen människa ska behöva vara rädd, hotas eller dödas för att den älskar. 

Det svenskaste av det svenska är inte bara en solig midsommar i skärgården. Kanske är det minst lika mycket de värderingar och den människosyn som vuxit fram i det här lilla trygga hörnet av världen. Just det är värt att försvara mot alla former av radikalisering och hat som också präglade midsommarhelgen 2022.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa