Många ser på Sverige över axeln; det behöver sägas

Polisens utredare i Östergötland och tingsrättens domare i Linköping står för en ovärderlig samhällsinsats efter de våldsamma upploppen i Skäggetorp och Navestad tidigare i år.

Upploppen i Skäggetorp och Navestad bör leda till mängder av utdömda fängelseår och utvisningar.

Upploppen i Skäggetorp och Navestad bör leda till mängder av utdömda fängelseår och utvisningar.

Foto: Victor Bomgren

Krönika2022-08-20 07:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I de omfattande förundersökningsprotokollen och i den välskrivna domen från Linköping blottläggs miljöer och verkligheter som är helt fruktansvärda. Dessa detaljerade redogörelser för vanvettiga attacker på polis och räddningstjänst bör tjäna som underlag såväl för politiskt uppvaknande som för folkbildande insatser. Blåljusverksamhet är statens frontredskap för att upprätthålla ordning och säkerhet i samhället. Den som grovt saboterar blåljusverksamhet i skarpa livshotande lägen som i Skäggetorp och Navestad ska enligt lagstiftaren dömas till fängelse mellan 2 till 18 år. 

Det handlar inte det minsta om hämnd. Det handlar om att hela Sverige. Alltför många i Sverige lever inte i Sverige. Många känner sig sedda över axeln. Och många ser i sin tur Sverige över axeln; det behöver sägas. Hur är det annars bara möjligt att flera hundra människor i Skäggetorp och Navestad ger sig ut för att skada och döda poliser i det land som givit dem skydd och försörjning?

Utredarna har gått igenom tusentals timmar av filmer från våldsutbrotten och åklagarna har således en stor mängd "objektiv bevisning" av vad som faktiskt skett. Enligt uppgifter har man identifierat ett stort antal personer som begår allvarliga brott i Skäggetorp och Navestad under upploppen. Åtal och rättegångar kommer sannolikt att komma under hela hösten och en bit in på det nya året. På tur efter den första rättegången i Norrköping (som inleddes tidigare i veckan) står de övriga två som suttit häktade sedan de greps direkt vid polisattackerna i Navestad.

Det är ingen överdrift att i det här sammanhanget hävda att de kommande åren är mycket viktiga för rättsstatens position i samhället. Vi behöver kunna se fram mot en vägvisande dom i Högsta domstolen där det slås fast att grova brott mot blåljusverksamhet renderar långa fängelsestraff och livstids utvisning där så är möjligt. 

I förundersökningen från Navestad frågar förhörsledaren den åtalade 28-årige somaliske mannen om vem som han tycker har ansvaret för att han inte informerat sig om svenska lagar?

– Jag tror det är regeringen, svarar 28-åringen. Utan att frånta honom hans eget ansvar så måste jag tillstå att den åtalade har en poäng. "Regeringen styr riket" står det i den svenska grundlagen. Det är hög tid att räkna in Navestad och Skäggetorp i riket.