Slitsamt insiktsfullt om gamla och nya Sverige

Statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme har skrivit en befrielsebok.

"Saknad" är en befrielsebok skapad av Cecilia Garme och Katarina Barrling.

"Saknad" är en befrielsebok skapad av Cecilia Garme och Katarina Barrling.

Foto: Mondial/Montage WA

Krönika2022-04-16 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boken handlar om undertryckta känslor och om en stympad invandringsdebatt: "Saknad" (Mondial förlag 2022).

"Saknad" ger oss möjligheter att befria oss från skammen över att sakna tider som varit och den ger Sverige chansen att befria sig från uppfattningen att synen på invandring framför allt är en fråga om värderingar.

Barrling och Garme har skapat ett historiskt laddat verk om de nutida besvären med att "hitta en kärna för den sociala sammanhållning som det demokratiska systemet behöver för att kunna fungera".

Boken handlar om ett Sverige vars befolkning mycket snabbt har förändrats. På mindre än två decennier har antalet utrikesfödda fördubblats och utgör i dag ungefär två miljoner människor. Den här förändringen syns inte/finns inte överallt i Sverige. Desto högre huspriser desto mindre förändring. De som lever mitt i förändringen hörs inte så mycket i det offentliga samtalet. 

Författaren och Nobelpristagaren William Faulkners mantra "Det förflutna är inte dött. Det förflutna är inte ens förflutet" utgör ett ledande tema. Och det med all rätt. Människor har "tidsdjup" skriver författarna likaväl som vi har förmågor att hålla flera perspektiv levande och aktuella på en och samma gång. 

En av bokens mer dominanta politiska trådar handlar om relationen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det är framför allt i de mindre orter där både invandringen och saknaden växt sig stora som S-väljare har gått över till SD. Psykologiskt och politiskt gick socialdemokratin vilse när SD började ta för sig i invandringspolitiken. Det blev utmaningar och framåt för hela slanten. Partiets fundament av historiemedvetenhet och nostalgivård kastades på sophögen.

Författarna resonerar också om en form av "kollektiv saknad" som omfattar fler än dem som lever i de stora och direkta befolkningsförändringarnas kvarter. Det är svårt för de flesta att förtränga att den gamla nedärvda bilden av ett land i ordning och reda har fått sig en törn. 750 ouppklarade gangstermord, tusentals barn som "försvinner från skolorna", tiggare utanför affärerna, halvårslånga väntetider för att få ett pass, omfattande bedrägerier med assistansersättning och människohandel i arbetslivet ger en bild av ett helt annat samhälle än det vi växt upp med/hört de äldre generationerna tala om. Att känna saknad är inget att skämmas för. Att känna saknad är att finnas till.