Kefirbeslutet spär på ryssfientligheten

Skärpning Arla, låt folk se lökkupoler på frukostbordet. Det gör oss inte till krigshetsare eller förtryckare, skriver Veronica Palm i dagens krönika.
Skärpning Arla, låt folk se lökkupoler på frukostbordet. Det gör oss inte till krigshetsare eller förtryckare, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Min mormor åt Kefir till frukost. Jag vet inte varför hon hade en förkärlek till just den, men så var det. Mormor åt Kefir.

Krönika 26 mars 2022 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av alla dumma saker som skett efter Rysslands oprovocerade och olaglig invasion av Ukraina så hamnar Arlas beslut att dra in försäljningen av Kefir på den svenska topplistan. Först trodde jag att det var ett skämt i stil med att förbjuda handtag, famntag, klapp eller kyss. Men icke. Det går bra att leka ”Ryska posten”. Däremot inte att äta Kefir till frukost. Trots att den produceras i Sverige av mjölk från svenska bönder. Enligt Arla är det för att lökkupolerna på paketets framsida ska föreställa de vid Röda torget i Moskva. Det var ingen som visste för en vecka sedan. Då hade det kunnat vara vilka lökkupoler som helst. Till exempel finns många liknande i Ukraina. 

Att dra in försäljningen av Kefir är problematiskt av tre skäl: 

För det första drar det fokus från det som kan få ett slut på kriget. Vi behöver sluta köpa rysk olja och gas, hindra ryska handelsfartyg från att lägga till i svenska hamnar, införa flygförbud, frysa kapital och en hel del annat som på riktigt svider för Vladimir Putin och hans kumpaner. Det finns mycket kvar att göra för att begränsa Rysslands möjligheter att fortsätta föra krig. Att sluta äta Kefir är inte en av dem.

För det andra spelar det Putin i händerna. Det är den ryska despoten som beslutar om krig och att invadera grannländer. Han kombinerar det med ett järnhårt styre, ytterligare inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter och en berättelse om att västvärlden vill det ryska folket illa. Kefirbeslutet kan användas som en bricka i det spelet, ett bevis på att Sverige inte bara stödjer Ukraina med pansarskott utan också vill radera allt som är ryskt. 

För det tredje spär det på ryssfientlighet. Som om rysk matkultur och arkitektur skulle ligga bakom kriget. Eller i förlängningen, att det skulle vara en del av rysk identitet att invadera. Då blir varje ryss eller rysk kulturell yttring ett hot mot vår frihet. Det är en riktigt farlig tankeväg som inte bara är inskränkt och fel, utan som i sig hotar frihet, demokrati och alla människors lika värde och rätt. 

Så skärpning Arla, låt folk se lökkupoler på frukostbordet. Det gör oss inte till krigshetsare eller förtryckare. Kanske precis tvärtom, att det är bra för att känna närhet till våra grannar på andra sidan Östersjön.

Och mormor då? Nej, hon var inte Sovjettroende kommunist. Hon var en vanlig snäll tant, trots att hon åt Kefir under hela kalla kriget.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa