Julklappssäcken inte bottenlös

Mats Knutson har slagit in åtta små fina julklappar som ligger under SVT-granen och väntar på alla politiskt intresserade Correnläsare.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren.

Foto: Arkiv

Krönika2019-12-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På SVT play har den inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutson slagit in åtta små fina julklappar. I varje paket finns en intervju med en partiledare för ett riksdagsparti. 

De drygt kvartslånga intervjuerna finns att avnjuta på SVT Play under samlingsnamnet "Mats möter." Partiledarna får insatta, intressanta och ganska öppna frågor som de får gott om tid att resonera om. Det är ett format som ger väldigt mycket tillbaka till lyssnarna och tittarna.  Exempelvis tog jag själv med stor behållning till mig intervjuerna med KD: s Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson (M) och med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

Dessa tre partier närmar sig varandra och utgör en alltmer samlad opposition i flera tunga sakfrågor. Från många håll talas det dessutom om de tre oppositionspartierna som ett nytt "konservativt block" som mycket väl kan vara ett realistiskt regeringsalternativ nästa gång det lackar mot val. Mot den bakgrunden var det mycket intressant och informativt att så att säga på ett bräde ta till sig intervjuerna med Kristersson, Åkesson och med Busch Thor.

En sak som slog mig var partiledarnas avspändhet inför frågor om det nya politiska läget där den forna borgerliga regerings- och oppositionsalliansen spräckts i två delar då C och L valde att stödja Stefan Löfven (S) istället för Ulf Kristersson när riksdagen röstade om statsminister i början av 2019. 

Jimmie Åkessons avspändhet är självklart inte särskilt förvånande. Den spruckna Alliansen är en förutsättning för SD: s möjlighet att få större inflytande än vad partiet redan har. Men Även Ulf Kristersson och i än högre grad Ebba Busch Thor var påtagligt osentimentala och ofloskulösa då det nya samarbetet kom på tal. Alliansens död gav förutsättningar för nya allianser. När Januariavtalsblocket med hjälp av Vänsterpartiet formerade sig i regeringsställning så var det helt enkelt nödvändigt för de övriga partierna att utveckla sina samarbeten. 

Jag tolkar avspändheten när partiledarna "möter Mats" som att det är allt mindre kontroversiellt att samtala med och att samverka med SD. 

Den tolkningen förstärktes när jag lyssnade på moderatledaren i helgens "Lördagsintervju" i Sveriges Radio. "Decemberöverenskommelsen och Januariavtalet har lärt oss att ingen kan regera på ett bra sätt genom att låtsas att ett eller två partier inte finns i riksdagen", sa Kristersson. Så är det förstås. 

Mats Knutsons julklappssäck är dock inte bottenlös. Den viktigaste lärdomen för både Kristersson och Löfven är nämligen att ingen kan regera utan tillräckligt antal mandat när det bränner till. Det problemet kommer inte tomten att lösa åt vare sig statsministern eller hans utmanare. 

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se