I dag är det 79 år sedan allierade sovjetiska styrkor gick in och befriade Auschwitz-Birkenau, Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. För att minnas nazismens obeskrivliga ondska och de människor som föll offer för den så är den 27 januari internationell minnesdag.
Men att minnas är inte bara att tända ett ljus. Det kräver också handling. Historien har en tendens att upprepa sig. Om vi ska lära av historien måste vi förstå att upprepningen inte kommer att vara identisk. Det är inte en liten man med liten mustasch som kommer iscensätta framtida brott mot mänskligheten, men väl hans idé om att vissa människor är mindre värda.
Nazismen uppstod inte i ett vakuum. De utnyttjade en ekonomisk och politiskt orolig tid till att peka på syndabockar det redan fanns fördomar och hat emot. Antisemitismen har en mångtusenårig historia. Både judehat och annan rasism är i allra högsta grad levande företeelser än i dag. Vi måste hålla ögonen öppna för i vilken skepnad historien försöker upprepa sig i vår oroliga tid.
I veckan kom ännu ett islamofobiskt uttalande från Richard Jomshof (SD). Han vill nu förbjuda muslimska symboler för att ”… för mig så representerar det någonting väldigt farligt. Någonting väldigt dåligt.” Eftersom Jomshof är närmast besatt av islam vet han naturligtvis att det är skillnad på världsreligionen islam och de islamister som använder den som förevändning för att begå terrorbrott. På samma sätt som kristendom inte är det samma som ku klux klans utomrättsliga avrättningar av svarta eller att judendomen inte är ansvarig för staten Israels bombningar av Gaza.
Jomshof utnyttjar en helt berättigad avsky mot islamism och annan terror för att misstänkliggöra alla muslimer. Hans enda syfte med att säga att halvmånen (ja, det var ett av hans exempel) är farlig är att ge sken av att islam är samma sak som islamism. På så vis underblåser han islamofobi, rasism och hat med hjälp av tusenåriga fördomar mot muslimer.
Nej, jag säger inte att Jomshof planerar för en ny förintelse, inte alls. Men han går samma ärenden som de som spred antisemitism på 30-talet och med samma grundidé – att ge stöd åt föreställningen att vissa människor är sämre än andra bara för att de har en annan religion. Om vi, i dag på Förintelsens minnesdag, ska lära oss något av historien så måste det vara att hålla ögonen öppna för tecken på att historien upprepar sig, se de som i dag vill döma och misstänkliggöra enskilda människor utifrån deras tro, härkomst eller hudfärg.