Jämställd föräldraförsäkring är ett viktigt steg

Det är dags att sluta tro att det nog löser sig av sig självt. Jämställdheten pressas tillbaka så fort garden sänks, skriver Veronica Palm.

En helt delad föräldraförsäkring är i första hand bra för barnen som får rätten till två självklara föräldrar. Men också för pappor som får en egen anknytning till sitt barn redan under första året, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

En helt delad föräldraförsäkring är i första hand bra för barnen som får rätten till två självklara föräldrar. Men också för pappor som får en egen anknytning till sitt barn redan under första året, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: Isabell Höjman/TT

Krönika2023-06-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan kom TCO:s senaste jämställdhetsindex. Det visar att män tar ut 31,6 procent av dagarna föräldraledigheten. Om det fortsätter i den här takten är det 70 år kvar tills mammor och pappor delar lika. 

Ett sätt att snabba på utvecklingen är en lagstadgad individualisering. Då skulle försäkringen bättre nå sitt syfte – trygghet för det lilla barnet och föräldrarnas förankring på arbetsmarknaden. En helt delad föräldraförsäkring är i första hand bra för barnen som får rätten till två självklara föräldrar. Men också för pappor som får en egen anknytning till sitt barn redan under första året. För mammor tar det bort argumenten om att hon, och alla andra kvinnor, ska få lägre lön, sämre villkor och efter ett helt yrkesliv också dålig pension. 

Förutom det deppiga med att vi måste vänta 70 år innehåller TCO:s jämställdhetsbarometer en hel del glädjande. Föräldrar av i dag är mer progressiva och vill ha mer jämställdhet än de politiker som bestämmer över föräldraförsäkringen. Nästan alla, hela 94 procent, anser att föräldrar bör dela lika på ansvaret för sina barn. Över hälften, 56 procent, anser också att det är viktigt att föräldrarna delar lika på föräldraledigheten.

Att lagstifta om individualiserad försäkring, utan möjlighet att överlåta dagar, är det enklaste sättet att vända utvecklingen. Men om man tycker det är ett allt för stort steg så finns fler verktyg. Man kan till exempel gå vidare med att successivt knyta fler månader till varje förälder. Ett annat sätt är att se till att alla nya reformer är jämställda redan från början. Det går också att höja ersättningen, både i tak och procent, så att färre familjer förlorar pengar på att den med högst inkomst tar ut sina dagar. Något man däremot inte bör göra är tyvärr det enda regeringen gör med föräldraförsäkringen – dubbeldagar. Att båda föräldrarna ska vara hemma samtidigt under längre tid motverkar försäkringen syfte och riskerar att bara bli extra ledigt när en förälder ändå är hemma och tar huvudansvaret. 

Jämställdhet är bra för alla. Barn får vidgade vyer och större frihet att välja sitt liv. Män kan slippa den trånga kostym som manlighet erbjuder. Och kvinnor får spela på samma villkor som män i alla samhällets sfärer. Det är dags att sluta tro att det nog löser sig av sig självt. Jämställdheten pressas tillbaka så fort garden sänks. Politikens uppgift är att vända utvecklingen och pressa framåt. Jämställd föräldraförsäkring är ett viktigt steg på vägen. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om