Höjt barnbidrag skulle ge dubbel vinst

Redan Olof Palme talade om "gemensam säkerhet", om att det viktigaste Sverige kan göra för att skapa trygghet i vårt land är att stödja fred och säkerhet i andra delar av världen.

Barnbidragets konstruktion är träffsäkert för att nå den mest behövande gruppen, utan att riskera de inlåsningseffekter som kommer av selektiva bidrag, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Barnbidragets konstruktion är träffsäkert för att nå den mest behövande gruppen, utan att riskera de inlåsningseffekter som kommer av selektiva bidrag, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: Martina Holmberg / TT

Krönika2022-05-07 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är världen än mer sammanflätad. Svenska hushåll direkt av omvärldens kriser. Räntan höjs och priserna stiger. Världens oro landar rakt i plånboken också i vårt lilla hörn av världen. Det hänger ihop.

Som en första reaktion ägnade sig politiken åt att tävla om vem som kan kompensera bilister mest, men nu har regeringen skärpt till sig. Det går nämligen inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Om det är någon gång som det krävs en expansiv ekonomisk politik så är det i tider som denna. Att höja pensionerna för de äldre med lägsta inkomsterna är välkommet, precis som höjd a-kassa som statsministern lovade på första maj. Kloka initiativ som har den geniala egenskapen att det både sätter fart på landets ekonomi och ökar jämlikheten.

Jag vill slå ett slag för att fortsätta på den inslagna vägen genom att peka på ett av de smartaste stöd vi har i det här landet: Barnbidraget. Det har nära nog noll administration. Det är i princip omöjligt att fuska och trixa med. Det betalas via statsskatten, alltså av de som tjänar över brytpunkten. Det går ut lika till alla som har barn och är kanske de tydligaste beviset för generell och allomfattande välfärd.

När ekonomisk oro och nedgång rullar in över landet slår den förvisso brett, men de som redan har en ekonomisk skör situation drabbas alltid hårdast. Den starkaste bestämningsfaktorn för barnfattigdom är om föräldrarna drabbats av arbetslöshet, men näst efter är det antalet barn per förälder i en familj som bestämmer risken för fattigdom.

Barnbidragets konstruktion är träffsäkert för att nå den mest behövande gruppen, utan att riskera de inlåsningseffekter som kommer av selektiva bidrag. På så vis är barnbidraget ett stöd för att upprätthålla arbetslinjen samtidigt som det ökar tryggheten för varje barn.

Dessutom är barnbidrag i sig smart för att det på en makronivå bidrar till att hindra ekonomisk nedgång, kanske till och med vända den. I stället för att bromsa, dra in och minska så kommer de extra hundralapparna för de allra flesta gå rakt ut i konsumtion. En pizza efter fotbollsträningen, ett par nya gummistövlar eller kanske en tur till Kolmården under sommarlovet. Ekonomin snurrar uppåt och fler mammor och pappor kan få ett jobb att gå till.

Höjt barnbidrag skulle både vara bra för landets ekonomi och bidra till minskad barnfattigdom på både kort och lång sikt.