Höjd garantipension fastnade i en obegriplig röra

12 700 kronor är den genomsnittliga pensionen för en kvinna som har jobbat ett helt yrkesliv inom handeln. De 12 700 kronorna ska räcka till hyra, alla räkningar, mat och hygien.

För Handels kvinnliga pensionärer, och alla andra med skamligt låg pension, skulle en tusenlapp till i månaden göra stor skillnad, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

För Handels kvinnliga pensionärer, och alla andra med skamligt låg pension, skulle en tusenlapp till i månaden göra stor skillnad, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2022-06-18 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som jämförelse kan sägas att gränsen för att räknas som fattigpensionär, eller ha ”ekonomiskt låg standard” som pensionsmyndigheten kallar det, är på 13 300 kronor. 

För Handels kvinnliga pensionärer, och alla andra med skamligt låg pension, skulle en tusenlapp till i månaden göra stor skillnad. Den skulle kunna räcka till en fika på kondis då och då, bussbiljett till Vadstena med väninnorna eller födelsedagspresent till barnbarnet. Och det skulle ta henne över fattigdomsgränsen.

Nu blev det inte så. Regeringens förslag om höjd garantipension med 1 000 kronor fastnade i en nära nog obegriplig röra i riksdagen. 

Redan tidigt i våras la regeringen fram förslaget. Allt sedan dess har högern försökt hitta vägar att slippa rösta för förslaget utan att framstå som att de inte vill höja pensionen. De har till och med låtit påskina att garantipension bara går till de som är lata och inte har jobbat. Som om hon som suttit i kassan på Ica inte finns. Eller så är de så verklighetsfrånvända att de inte tror att det går att få så låg pension för en som jobbar. 

Samtidigt har regeringen sökt stöd för att kunna höja pensionerna. I måndags kom en riksdagsmajoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern överens om förslaget, med en mindre justering. Det såg ut att vara klappat och klart för landets pensionärer. Men icke. Eftersom överenskommelsen inte var exakt som ursprunget i budgeten så nekades det behandling och beslutet uteblev. Trots att en majoritet av de folkvalda företrädarna står bakom det.

Hon som jobbat hela sitt yrkesliv med att packa upp varor, ta betalt och se till att vi får hjälp när vi går och handlar, hon blir förloraren i det här politiska spelet. Hon som mer än väl både behöver och förtjänar den där extra tusenlappen blir utan. I alla fall nu. Samma dag som beslutet i riksdagen inte fattades satte finansministern igång med att skriva en ny proposition som innehåller överenskommelsen med en riksdagsmajoritet. Han avser lägga fram förslaget för riksdagen så snart det går under sommaren.

Om det är nåt gott som kommit ur allt det här så måste det ändå vara att frågan om höjda pensioner för de som har det allra tuffast har kommit högst upp på den politiska dagordningen. Även om förslaget föll nu så kommer det inte kunna blockeras i all evighet. Pensionerna kommer att höjas.