Högern skyr inga medel för att ”Stoppa sosseriet”

Jimmie Åkesson säger i Sveriges radios lördagsintervju att han vill ha mer politisk styrning av kulturen, skriver Veronica Palm i dagens krönika.
Jimmie Åkesson säger i Sveriges radios lördagsintervju att han vill ha mer politisk styrning av kulturen, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Det går rasande fort att ta kontroll över vilken kultur som får visas, att politisera myndigheter och akademi och att strypa den politiska oppositionens tillgångar. Det förändrar Sverige i grunden, skriver Veronica Palm.

Krönika 6 maj 2023 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna och regeringen föreslår en ny lag som ska ”Stoppa sosseriet”. De vill förbjuda partier, men inte andra ideella organisationer, att finansiera sin föreningsverksamhet med lotterier. Ett förslag enbart i syfte att minska det största oppositionspartiets möjlighet till politiskt påverkansarbete. 

Jag har alltid tänkt att alla politiska partier i Sverige är överens om grundläggande demokratiska principer. Det var nog sant så länge det var demokratiska partier som styrde regeringar av olika färg. Men i dag styrs regeringen av ett parti bildat av skinnskallar och gamla nazister, som har nationalism och socialkonservatism som sin övergripande ideologi och som sneglar på Ungern som europeiskt förebildsland. Ungern, som alltså inte längre räknas som en konstitutionell demokrati i internationella mätningar. 

Och det gör skillnad. Sverigedemokraterna gör skillnad. 

Myndighetschefer byts ut på löpande band. Inte för att de begått fel eller missbrukat sitt förtroende, utan för att Sverigedemokraterna inte gillar dem. Det kan verka som en detalj, men det är en viktig sådan. Att styra myndigheter genom politiska motiverade av- och tillsättningar strider mot den grundläggande principen om förvaltningens oväld. Nästa steg kan mycket väl vara att politisera också domstolsväsendet. Akademin och den fria forskningen är redan utsatt och ifrågasatt. 

Lokala SD-politiker lägger sig i vilka böcker som ska finnas på bibliotek och vem som får eller inte får läsa sagor på barnavdelningen. Också det ett övertramp i en demokrati som vi känner den. Och nej, det är inte bara klåpare i små kommuner. Jimmie Åkesson, som just kom tillbaka från en längre semester i Costa Rica, säger i Sveriges radios lördagsintervju att han vill ha mer politisk styrning av kulturen. 

Det går rasande fort att ta kontroll över vilken kultur som får visas, att politisera myndigheter och akademi och att strypa den politiska oppositionens tillgångar. Det förändrar Sverige i grunden.

Det handlar alltså inte bara om ett lotteri, men förbudet mot partilotterier sätter fingret på det som sker. När vanligt folk organiserar sig kommer inga stora hemliga gåvor från näringslivet. Det enda vi har är våra egna resurser. Och när det skakar kan vi inte vara beroende av det offentliga, för det kan förändras. Så skälet till att det där lotteriet alls finns är för att arbetarrörelsen behöver skydda sig mot just det som sker nu – mot en höger som inte skyr några medel för att ”Stoppa sosseriet”.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa